Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csak Ügyfélkapu-azonosítóval lehet spam-et jelenteni

Dotkom

Csak Ügyfélkapu-azonosítóval lehet spam-et jelenteni

A Spamwiki szerkesztői megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kéretlen reklámlevelek bejelentésére szolgáló elektronikus levélcíme, a spam-bejelentes@nhh.hu e-mail cím már több mint egy hete nem működik.

Magyarországon a többször módosított 2001. évi CVIII. törvény alapján törvényellenes spamet küldeni. A törvénysértőkkel szemben az NHH járhat el, és bírságot szabhat ki. Évek óta bevett gyakorlat volt a
kéretlen reklámleveleket ezen elektronikus címre továbbítani. Az elmúlt években azonban az egyre növekvő spamkampányok egyre több bejelentést is eredményeztek, mire a hatóság egy speciális formanyomtatványt vezetett be: ha valaki a korábban megszokott módon jelentette be a spameket, a hivatal saját hatáskörében döntött, hogy indít-e eljárást a törvénysértés miatt.

Az űrlap használatának nehézségei ellenére a bejelentések száma folyamatosan emelkedett, melynek oka, hogy a magyar internetezők egyre szélesebb körben ismerték meg a spamprobléma valódi méretét és a bejelentési lehetőséget. Ennek elősegítését is céljául tűzte ki a szabadon szerkeszthető magyar spamenciklopédia, a Spamwiki (http://spamwiki.wikia.com).

Az NHH október 13-a óta csak egy új, on-line űrlapon fogadja a bejelentéseket. Mivel erről sem a spamproblémával foglalkozó közösségeket, sem az internetes nyilvánosságot nem támogatta, ezért a szerkesztők feladatunknak érezték, hogy mi felhívják a spamekkel szemben elkötelezett informatikai újságírók figyelmét az új bejelentési űrlapra, mely a https://e-nhh.nhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00101/ címen érhető el.

Így csak az Ügyfélkapu-azonosítóval rendelkező állampolgárok tehetnek bejelentést, nem kaptunk választ. Ügyfélkapu-azonosítót az okmányirodákban lehet kérvényezni, a hivatal weboldalán kitöltött űrlap pedig átirányít a kormányzati szerverre, mely érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ. A bejelentés így lényegesen bonyolultabb, ezért minden szempontból a törvénysértőknek kedvez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés