Connect with us

Hirdetés

technokrata

Botrány a traffipax tender körül

Dotkom

Botrány a traffipax tender körül

A Getronics Magyarország Kft. álláspontja egy kérdésben megegyezik a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. véleményével: az Országos Rendőr-főkapitányság 600 sebességmérő-rendszer kialakítása és üzemeltetése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárását lezáró döntése jogsértő.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. ugyanis az ORFK értékelése szerint mindhárom régióban kirívóan alacsony árajánlatot tett, ami miatt érvénytelennek nyilvánították az ajánlatát a kelet- és nyugat-magyarországi régióban (298 000 forint/hó/mérési hely), miközben nyertesként hirdették ki a közép-magyarországi régióban – éppen abban a régióban ahol a leginkább kirívóan alacsony árajánlatot tette (270 000 forint/hó/mérési hely).

A hatályos Közbeszerzési törvény kirívóan alacsony árra vonatkozó előírása szerint az ajánlatkérőnek nem csak joga, hanem kötelezettsége is a gazdasági ésszerűséggel nem összeegyeztethető (például veszteséges) ajánlatok érvénytelenné nyilvánítása. A Getronics Magyarország Kft. ezért szintén jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az ORFK eredményhirdetése ellen, melynek eredményeként – ideiglenes intézkedésként – a testület az ügy érdemi elbírálásáig megtiltotta a közép-magyarországi régió vonatkozásában is a szerződéskötést, miután úgy ítélte meg, hogy e részteljesítés vonatkozásában is sérülhetett a közbeszerzés tisztasága.

A Getronics Magyarország Kft. nem ért egyet az Országos Rendőr-főkapitányság 2009. július 22-i döntésével sem, miszerint a jövő évre vonatkozó költségvetési tervezési adatok nem nyújtanak fedezetet a közbeszerzési eljárás tárgyát képező összes traffipax üzembeállítására, ezért az ORFK visszalép a szerződéskötéstől. Mint azt a Civil Biztonsági Szolgáltató Zrt. is jelezte, a költségvetési tervezési adatok fedezetének hiánya nem kielégítő indoklás, mivel a traffipaxok kihelyezésükkel automatikusan megteremtenék az üzemeltetésükhöz szükséges forrásokat is. A 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet szerint ugyanis a beszedett közigazgatási bírságokat az ORFK külön számlán vezeti, amelyből a Rendőrség közlekedésrendészeti feladatainak ellátását illetve az ehhez szükséges eszközállomány fejlesztését (például traffipaxok) finanszírozhatja. Egy-egy kihelyezett sebességmérő havi üzemeltetési díját számításunk szerint már havi 10-12, azaz háromnaponta egyetlen gyorshajtáson kapott gépjármű is fedezi.

A Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalást tart 2009. augusztus 5-én

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. július 10-én a nyugat- és kelet-magyarországi, 2009. július 22-én a közép-magyarországi részteljesítésre vonatkozóan megtiltotta az Országos Rendőr-főkapitányságnak a szerződéskötést a traffipax tender győzteseivel. A testület nyilvános tárgyaláson 2009. augusztus 5-én, szerdán 8:30 órakor tárgyalja az ügyet – minden érintett részvételével – a 1024 Budapest, Margit krt. 85. III. emelet 359-es tárgyalóban. Aki az üggyel kapcsolatos valós tényeket és körülményeket kívánja megismerni, annak erre a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilvános tárgyalásán lehetősége nyílik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés