Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blokkolja a klipeket Angliában a Youtube

Dotkom

Blokkolja a klipeket Angliában a Youtube

Videók ezreit teszi elérhetetlenné a Youtube az Egyesült Királyságban, mert vezetői nem tudtak megegyezni az angol előadóművészek szövetségével.

Előfordulhat, hogy egy videoklipet alkotó hangfelvétel és film jogai egy nagy kiadónál vannak, az előadott szám zenéjének és szövegének jogait viszont egy másik, a zenészeket képviselő és jogdíjak begyűjtésével foglalkozó szervezet őrzi. A Youtube-nak a nagy kiadókkal már valamilyen formában sikerült megegyeznie, a magyar Artisjushoz hasonló angol szervezettel, az Előadóművészek Jogvédő Szövetségével (PRS) viszont annyira elmérgesedett a vitája, hogy a vezetősége úgy döntött; hétfőtől videók ezreit teszi elérhetetlenné a szigetországban.

A videó megosztó oldal és a szervezet közötti szerződés ugyanis a közelmúltban járt le, és amikor a megújításáról kezdtek tárgyalni, a jogvédők a Youtube számára elfogadhatatlan feltételekhez kötötték a megállapodás meghosszabbítását. “Megfizethetetlen licenszdíjakat akarnak behajtani tőlünk ráadásul teljesen átláthatatlan módon. Még azt sem hajlandóak meghatározni, hogy mely videók után kellene fizetnünk – ez olyan mintha a lemezboltok arra kérnék a vásárlókat, hogy anélkül vegyenek cd-ket, hogy tudnák, hogy milyen zene van rajtuk. Minden egyes lejátszással pénzt veszítenénk, ha elfogadnánk a feltételeiket.”- olvasható a Youtube fejlesztői blogján.

Míg a videó megosztó oldal vezetői azt állítják, hogy költségeik többszörösére nőnének, ha beleegyeznének a PRS ajánlatába, a szervezet vezetője szerint a Youtube a zenészeken akar spórolni. “A Google azt mondta nekünk, hogy a jelenleginél jelentősen kevesebbet akar fizetni a zeneszerezőknek. A cég olyan számokért nem hajlandó elfogadható összeget fizetni, amik a tulajdonát képező Youtube szolgáltatásának az alapját képezik, miközben a klipek nézettsége meredeken emelkedik.”- olvasható Steve Porter a PRS igazgatójának közleményében, aki azt is nehezményezi, hogy a Youtube egyoldalúan, a tárgyalások közepén döntött a videók blokkolásáról.

Az egymásnak ellentmondó állítások közül nehéz kihámozni az igazságot, az viszont biztos, hogy hétfőtől azokat a videókat, amik után jogdíj követeléssel léphetnek fel a kiadók vagy a zenei szövetségek hétfőtől nem nézhetik majd a Youtube-on az angolok. Tekintve, hogy az előadóknak legalább annyira érdekében állna, hogy zenéik a népszerű internetes csatornán keresztül eljussanak a közönséghez, mint az azt közvetítő oldalnak, a jelenlegi helyzet a vita összes résztvevőjének károkat okoz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés