Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM elkészítette a “dolgok internetét”

Dotkom

Az IBM elkészítette a “dolgok internetét”

Az IBM bemutatta új szoftverét, amely jól használható üzleti információkat gyűjt a valóságos fizikai entitásokhoz kapcsolódó érzékelők millióitól.

A WebSphere Sensor Events szoftver használatával hatalmas tömegű adat gyűjthető be és elemezhető ki – így az üzleti folyamatok áttekinthetőbbé válnak, amely alapvető fontosságú a változó piaci feltételekre való gyors reagálás esetében. Az alkalmazás egy az IBM azon technológiái közül, amelyek a felhasználók, vállalkozások, szervezetek, kormányzatok és rendszerek együttműködését teszik gördülékenyebbé.

Az érzékelők mindennapi életünk részei: ott vannak a sötétedéskor automatikusan kigyúló világítótestekben vagy a hőmérséklet változásaira reagáló termosztátokban. Manapság sokféle érzékelőt használnak az autópályák közlekedésbiztonsági rendszereiben, a földrengések előrejelzésekor, a levegőminőség ellenőrzéséhez vagy az energetikai hálózatok menedzselésekor. Ezek mellett különösen gyorsan terjednek a rádiófrekvenciás azonosításon (Radio Frequency Identification – RFID) alapuló érzékelők a termékek nyomon követését és azonosítását igénylő iparágakban, amilyen például a kiskereskedelem vagy az áruszállítás is. 2010-re körülbelül hatmilliárd ilyen ún. RFID-címke lesz majd forgalomban.

A WebSphere Sensor Events összegyűjti az érzékelők adatait és az előre meghatározott szabályok vagy történések szerint automatizálja az adott üzleti rendszer reakcióit. Különlegessége abban áll, hogy teljeskörű megoldást kínál az érzékelőkből származó adatok kinyerésétől azok elemző rendszerekben történő feldolgozásán át az üzleti folyamatok kezeléséig és a fizikai eszközök felügyeletéig.

A WebSphere Sensor Events használatával az ügyfelek mindazokhoz az információkhoz hozzájutnak, amelyek birtokában jobban megjósolhatják a mindennapos üzleti eseményeket és hatékonyabban reagálhatnak ezekre. A hálózatba kapcsolt érzékelőktől származó adatok pozitív hatással vannak az emberek mindennapjaira: felgyorsítják a nagyvárosok közlekedését, garantálják a felírt gyógyszerek eredetiségét, illetve részletes információt adnak a fogyasztóknak a megvásárolt élelmiszerek származási helyéről.

Az IBM és a legkülönfélébb területeken – kormányzati szférában, kiskereskedelemben, gyártási, egészségügyi, közszolgáltatási vagy szállítási ágazatban – működő ügyfelei folyamatosan dolgoznak a hálózatba kapcsolt érzékelőkből álló rendszerek továbbfejlesztésén. A cél az, hogy a “dolgok internete” (Internet of Things), az egymással kapcsolatban álló, az azonosítást, raktárkészleteket és helyszíneket, valamint a környezeti viszonyokat (amilyen például a hőmérséklet vagy a páratartalom) “megbeszélni” képes érzékelők világa még intelligensebb módon működhessen.

A Volkswagen például IBM-érzékelőket használ arra, hogy igény szerint lekérdezhesse azoknak a szállítókonténereknek a pontos helyét, amelyekben a beszállítók a gyárba juttatják az alkatrészeket. A Volkwagenhez hasonlóan más gépjárműgyártók is a logisztikai eszközök hatékonyabb kihasználásával csökkentik költségeiket.

Hasonló technológiával követhető nyomon az általunk elfogyasztott élelmiszerek eredete. Az amerikai képviselőház nemrégiben fogadta el az élelmiszerbiztonsági törvény 2009-es kibővítését (Food Safety Enhancement Act of 2009), amely egyebek mellett részletes nyilvántartás vezetésére kötelezné az élelmiszeripari gyártókat és beszállítókat, hogy adott esetben gyorsan azonosítani lehessen az ételmérgezések eredetét. A technológia Norvégiában már ma is működik. A Nortura – az ország legnagyobb hús- és tojásszállító vállalata – például IBM-érzékelőtechnológiát használva követi nyomon a hús útját a farmoktól a feldolgozó létesítményekig, majd az elosztó központokon át egészen a boltokig.

“Az érzékelők az egyre jobban behálózott világban fontos adatokat szolgáltatnak, ezzel olyan eszközöket adnak a kezünkbe, amelyekkel szóra bírhatjuk a fizikai objektumokat” – mondta Martin Wildberger, az IBM érzékelő-megoldásokkal foglalkozó részlegének alelnöke. “Az érzékelőkből származó információk összegyűjtésével és elemzésével a műveletek kiemelkedően intelligenssé és gyorssá tehetők.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés