Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU is tiltakozik a lecsukott bloggerek miatt

Dotkom

Az EU is tiltakozik a lecsukott bloggerek miatt

Az Európai Unió azerbajdzsáni kiküldetésben lévő hivatalnokai kritizálták két helyi ellenzéki blogger letartóztatását. Az ügyben emberi jogi szervezetek az olajtermelő állam sajtószabadságának megingásának jeleit vélik felfedezni.

Tájékoztattam Ilham Aliyeh miniszterelnököt a fiatal aktivisták letartóztatásával kapcsolatos véleményünkről – közölte a svéd külügyminiszter, Carl Bildt, aki az EU-delegációt vezette a Dél-Kaukázusokban. A külügyminiszter hozzátette, hogy az EU 27 tagállama is eljuttatta álláspontját a miniszterelnöknek.

Az Azerbajdzsánban huliganizmusért letartóztatott ellenzéki blogger ügye újabb bizonyíték a közép-ázsiai ország halódó sajtószabadságára. A 26 éves Adnan Hajizade tagja az “OL!” ellenzéki mozgalomnak, és egy videoblogot vezet. Július 8-án két férfi megverte őt és Emin Milli aktivistát, majd egy bakui kávézóban letartóztatták őket, jelentette a Riporterek Határok Nélkül (RSF) média jogvédő csoport. A két férfit 2 hónap fogházra ítélte az ügyben eljáró bíró. Hadjizadenak betörték az orrát, Milli a lába sérült meg, írta meg a Reuters.

“Ezek kritikus hangokat megütő fiatal bloggerek, és biztos forrásból tudom, hogy ártatlanok az ügyükben”, mondta el Haraszti Miklós, a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet részéről (EBESZ). Haraszti, az EBESZ sajtószabadság felelőse elmondta, hogy elég szemtanú látta az eseményeket, ami bizonyítja a férfiak ártatlanságát. A két azeri a rendőrségre mentek feljelentést tenni, de ehelyett letartóztatták őket.

A hatóságok szerint a férfiak provokálták a verekedést, és az ügynek nincsen politikai vonulata, színtiszta huliganizmusról volt szó. “Az eredmény egy szerkesztő megakadályozása a korrupciós és emberi jogi ügyek kitálalásában. A közügyek szabad megvitatását elfojtják”, mondta el Haraszti.

A blogger az olajvállalat PR csapatában dolgozik már több éve. A cég az egyik legnagyobb befektető a kaukázusi országban, és kifogásolja az alkalmazottjuk elleni hivatali eljárást, mondta el a BP szóvivője.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés