Connect with us

Hirdetés

technokrata

22 milliárd forintot spóroltak környezetvédelmi intézkedésekkel

Dotkom

22 milliárd forintot spóroltak környezetvédelmi intézkedésekkel

Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára adta át az idei Környezeti Megtakarítás Díjakat szerda délután Balatonfüreden, a Követ Egyesület éves konferenciáján. A díjjal azokat a vállalati intézkedéseket jutalmazták, amelyek egyszerre óvják a környezetet és gazdasági hasznot is hoznak a cégek számára.

“A környezetvédelmi világkonferenciák döntései fontosak és súlyosak az emberiség jövője szempontjából. De ugyanilyen fontosak a kis lépések is. Ezek ugyanis a tettek. Melyek hasznát a pénztárcánkon is megérezzük, de tapasztaljuk a környezetre, a természetre nehezedő nyomás enyhülését, a jobb levegőt, a tisztább vizet, az egészségesebb zöldségeket és gyümölcsöket termő talajt. Az emberek többsége, s már a gazdasági élet szereplői is készek tenni azért, hogy egészséges környezetben élhessünk.”-mondta el köszöntőjében Kling István környezetvédelmi és vízügyi államtitkár, majd átadta a féldrágakövekkel díszített fát ábrázoló Környezeti Megtakarítási Díjakat szerda délután Balatonfüreden, a Követ XIV. konferenciáján. Az egyesület 2009-ben nyolcadik alkalommal hirdette meg a Környezeti Megtakarítás Díj pályázatot, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni. A felhívásra idén 16 pályázat érkezett, 18 cégtől és intézménytől, összesen 76 környezetvédelmi intézkedéssel. A héttagú szakmai zsűri négy kategóriában hirdetett győztest.

A Környezeti Megtakarítás Díj megalapításának célja, annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a “több környezetvédelem több pénzbe kerül”. Az Ablakon Bedobott Pénz program a Követ Egyesület egyik legsikeresebb kezdeményezése. Nyolc év alatt 78 szervezet 370 beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 22,1 milliárd forint megtakarítást hoztak. A vállalatok megspóroltak 751 GWh energiát, amely közel 400 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamos energiaigénye; a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően 18 ezer tonna kén-dioxidot és 50 ezer tonna port nem juttattak ki a levegőbe; a vállalati hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése és az anyagfelhasználás tökéletesítés eredményeként több mint 600 ezer tonnával kevesebb hulladékot termeltek; valamint megtakarítottak évente 582 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3 470 átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza.

A nyertes pályázatok:

A három éven belül megtérülő intézkedések kategória győztese a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.  A szivattyúkat és szivattyúrendszereket gyártó cég tatabányai gyárában fluid menedzsment rendszer segítségével évente 660 tonnával kevesebb veszélyes hulladék képződik, ami évi 20 millió forint megtakarítást eredményez a cégnek. A díjazásban a zsűri pozitívumként értékelte, hogy a vállalat sok területen (energia, hulladék és víz) egyszerre ért el környezetvédelmi szempontból jelentős javulást, amellyel nagymértékben csökkentették a tevékenységükből fakadó környezetterhelést.

A három éven túl megtérülő intézkedések kategóriában a Pannon GSM Távközlési Zrt. lett az első, a Törökbálinton újonnan felépített, Magyarország egyik legkörnyezetbarátabb irodaházában, a Pannon Házban történt beruházásával. Az épületben Magyarország jelenleg legnagyobb teljesítményű hőszivattyúja található, melynek névleges teljesítménye ~1MW. A technológia bevezetése éves szinten 36 millió forintos megtakarítást és 368 tonna CO2 csökkentést eredményez. A díj odaítélésénél a zsűri kiemelten értékelte az intézkedéseknek otthont adó irodaépület mintaértékű, környezetbarát kialakítását.

Kisvállalati kategóriában a Chianti 3D Kft. és a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. közös intézkedése bizonyult a legjobbnak. A beruházás során a Chianti 3D Kft. által üzemeltetett Erdei Vendéglő és Panzió épületének fűtőolaj tüzelésű kazánját cserélték le egy kombinált, hazai tervezésű és gyártású kazánra, mely – a helyi adottságoknak megfelelően – igen változatos tüzelőanyag típusok elégetésére alkalmas. Az új kazán telepítésével évi 4875 liter tüzelőolaj felhasználását kerülik el, 7,6 tonna CO2 és 786 ezer forint megtakarítás mellett.

Az Innovációs különdíjat a Kecskeméti Református Gimnázium és Általános Iskola és a Solar Shine Factory Kft. közös pályázata érdemelte ki. Az iskolaépületbe telepített – a Solar Shine Factory Kft. anyacége által kifejlesztett – Solarspot világító csőrendszer a kültéri fénygyűjtő kupola által felfogott napfényt egy szuper-fényvisszaverő bevonattal rendelkező cső segítségével a helyiségekbe szállítja, megvilágítva ezzel az épület belsejében található ablak nélküli termeket. Az évi 1 millió forint megtakarítást eredményező beruházás 3,5 év alatt térül meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés