Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eljárás indul Magyarország ellen a távközlési adó miatt

Dotkom

Eljárás indul Magyarország ellen a távközlési adó miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást készül indítani hétfőn Magyarország ellen a távközlési szektorra kivetett különadó miatt – értesült megbízható forrásokból a BruxInfo. Más szektorokat érintő különadók ügyében még folyik a vizsgálat.

Az Európai Bizottság hétfőn készül meghozni a döntést arról, hogy a távközlési adó ügyében kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen – értesült megbízható forrásokból a Bruxinfo. Jonathan Todd, Neelie Kroes illetékes biztos szóvivője kérdésünkre nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Bizottság, amely október óta vizsgálódik az ügyben, arra a következtetésre jutott, hogy a távközlési szektorra kivetett magyar különadó nem összeegyeztethető a távközlési piacot liberalizáló uniós jogszabállyal (a 2002-ben elfogadott telekommunikációs irányelvvel). Ez ugyanis minden olyan adó és illeték kivetését tiltja, amelyből származó bevételeket nem a távközlési szektor szabályozásával összefüggő költségekre fordítják. „Ezzel annak biztosítása volt a cél, hogy az új szereplők ne ütközzenek akadályokba a piacon” – közölte a BruxInfóval egy névtelenséget kérő forrás.

Az eljárás első felvonásaként Neelie Kroes távközlési biztos felszólító levelet küld Budapestnek, hivatalosan információkat kérve a magyar hatóságoktól. A kormánynak normális esetben két hónapja lesz a válaszadásra. Ha a válasz nem elégíti ki a Bizottságot, indoklással ellátott vélemény formájában második szakaszba léptetheti az eljárást. Ha ennek sem lenne foganatja, végső soron az Európai Bíróság elé citálhatják Magyarországot.

Neelie Kroes röviddel a távközlési adó elfogadását követően, október második felében írt először levelet a magyar kormánynak, felvilágosítást kérve a törvényről. A Bizottság több hónapos vizsgálódás után a jelek szerint most rászánja magát az eljárás elindítására.

A BruxInfo úgy tudja, hogy Brüsszel számos hasonlóságot vél felfedezni a telekommunikációs szektort sújtó magyar, illetve francia és spanyol adók között, bár a kormány korábban többször is tagadta, hogy ilyen párhuzam létezne. Párizzsal és Madriddal szemben tavaly szeptemberben azért indult eljárás, mert különadót vetettek ki a távközlési szolgáltatókra a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek kompenzálására. A francia kormány véletlen egybeesésről beszél, és azzal védekezik, hogy az adóból származó bevételek a köztelevízió helyett a költségvetésbe folynak be. A Bizottság azonban nem fogadja el ezt a magyarázatot.

A magyar kormány 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forint bevételre számít a telekommunikációs cégek által fizetendő adóból. A kormány a pénzügyi- és az energiaszektort és a kereskedelmi láncokat is különadóval sújtja, hogy a bevételeket a költségvetési hiány csökkentésére fordítsa. A különadó ilyenfajta kivetését tiltó uniós rendelkezés ugyanakkor nem létezik más szektorok esetében. A másik két különadó ügyében még mindig folyamatban van a vizsgálat, kötelezettségszegési eljárás elindításáról eddig nem született döntés.

A domináns telekommunikációs cégeket tömörítő európai hálózat, az ETNO október 15-i közleményében aggodalmának adott hangot a különadó miatt. „Egy ilyen súlyos teher kivetése aggasztó lenne egy olyan szektorral szemben, amely húzóerőt képvisel a növekedésben és a munkahelyek teremtésében, és amúgy is óriási összegű beruházásokra készül az új generációs hálózatokba történő hozzáférésbe a következő években” – közölte akkor Michael Bartholomew, az ETNO igazgatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés