Connect with us

technokrata

Processzorba integrált antivírus az Inteltől

Dotkom

Processzorba integrált antivírus az Inteltől

Még az ismeretlen károkozóktól is véd – áttörés a vírusvédelemben?

Az antivírus szoftverek ma már nagyon gyorsan kapnak frissítést fejlesztőiktől, az újonnan megjelent malware-ekre – naponta többször is. Erre azért van szükség, mert 24 óra alatt is akár több ezer új vagy mutálódott vírus, féreg, trójai és egyéb digitális szörnyezet jelenik meg, melyek egyetlen célja, hogy ártsanak az internetezőnek (ennek módját illetően számos különböző típust ismerünk). Az Intel egyik vezető beosztású alkalmazottja nemrég új koncepcióról számolt be: a vállalat elképzelése szerint tisztán hardveres megoldást fejlesztenek, mely még az ismeretlen malware-ek ellen is felveszi a küzdelmet.

„Véleményem szerint most igazi úttörő gondolatokról van szó, amivel megváltoztathatók a malaware-játék szabályai. Kvantum ugrásra készülünk a jövőbeli eszközök képességeit illetően, legyenek akár PC-k, akár mobiltelefonok, táblagépek vagy okos televíziók – meg fogják tudni védeni magukat.” – nyilatkozta magabiztosan Justin Rattner, az Intel vezető technikai szakértője egy, a Computerworldnek adott interjújában. Ezzel az elképzeléssel a chipgyártó vállalat gyakorlatilag reflektált arra az USA-ban nemrég megjelent felmérésre, mely szerint az intelligens hálózatok, otthonok fejlesztői és gyártói nem megfelelően készültek fel ezen rendszerek védelmét illetően.

Napjaink antivírus termékei szignatúraalapúak, vagyis olyan kódrészleteket vagy algoritmusokat tartalmaznak, melyekkel beazonosíthatják az egyes kártevő alkalmazásokat. Mivel azonban ezek száma sokszor tízmillióra nőtt már az elmúlt élvekben, egyre kevésbé tudnak bizonyos helyzetekben megbízható védelmet nyújtani. Jellemzően a nulladik napi (zero-day) támadások esetében hiányosak védelmi képességeik. Ilyen támadások ugyanakkor viszonylag gyakran adódnak, hiszen a szoftvergyártók nem tudnak minden sérülékenységet annak felfedezésekor azonnal kijavítani.

Persze egyedül nem lenne képes az Intel az IT-biztonság piacán új szereplőként ilyen ambiciózus céloknak megfelelni. Csakhogy a vállalat még az elmúlt év közepén felvásárolta az e területen egyik legnagyobbnak számító játékost, a McAfee-t. Az antimalware megoldásokat fejlesztő cég révén számos technikához hozzájutott az Intel, mind szoftveres, mind hardveres tekintetben. Ez lehetővé teheti számára, hogy olyasmit nyújtson processzorszinten, amire az AMD vagy az ARM nem képes. Legalábbis egyelőre, hiszen keresztlicenc megállapodások révén az Advanced Micro Devices ma is használhatja például az NX-bit technológiát saját CPU-iban.

Persze felmerülhet egy érdekes kérdés: mi lesz akkor, ha a világ összes, Intel-processzor hajtotta digitális eszközébe bekerül valamilyen komolyabb hardveres védelem. Ellehetetlenülnek az ilyen típusú támadások (ami jó), vagy minden masinához kulcsot kap az Intel (ami már nem annyira)? Esetleg mind a kettő? Nemsokára kiderülhet…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle