Connect with us

technokrata

Óriási termés az Apple-nál

Dotkom

Óriási termés az Apple-nál

Igen jó negyedévet zárt az Apple.

Brutálisan jó negyedévet zárt az Apple Inc., piaci kapitalizációja alapján a világ legnagyobb technológiai cége, ami némileg megnyugtathatja a Steve Jobs vezérigazgató súlyos betegsége miatt aggódó befektetőket – jelentette a Reuters. A nettó nyereség 78 százalékkal, hatmilliárd dollárra emelkedett a cég üzleti évének december 25-én zárult első negyedében az egy évvel korábbihoz képest, az árbevétel 71 százalékkal, 26,7 milliárd dollárra ugrott. A bruttó profitráta 38,5 százalék volt, ami az előre jelzettnél kedvezőbb nyersanyagárak miatt jobb a vártnál.

A bejelentés nyomán négy százalékkal ugrott meg a cég részvényárfolyama a tőzsdén kívüli kereskedésben, ami ellensúlyozta az elmúlt napok lemorzsolódását. Utóbbi oka a Jobs súlyos betegségének következménye miatti befektetői aggodalom volt. A gyorsjelentést követő tájékoztatón viszont lényegében nem esett szó a cégalapító-számítástechnikai guru egészségéről, ehelyett a kérdező újságírók és elemzők is inkább az Apple előtt álló lehetőségeket firtatták.

A konzervatív előrejelzéseiről ismert vállalat ezúttal a 20 milliárdos január-márciusi várakozásoknál bizakodóbb, 22 milliárd dolláros árbevételről szóló prognózist adott a második üzleti negyedévre. Az egy részvényre eső eredményt 4,90 dollárra várják szemben az elemzők 4,47 dolláros jóslatánál.

A karácsonyt megelőző három hónapban 16,2 millió iPhone-t adott el az Apple, ami 86 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a Mac komputerekből 4,1 millió kelt el, ami 23 százalékkal több a tavalyinál, iPadból 7,33 milliót vettek a fogyasztók. IPhone-ból nem tud eleget gyártatni az Apple, az iPad pedig megragadta az üzleti felhasználók fantáziáját: a Fortune listáján szereplő 100 legnagyobb cég 80 százaléka már teszteli a táblagépek különböző vállalati felhasználási lehetőségeit. Ez utóbbi erősen felkeltette a tőzsdei befektetők érdeklődését.

Az Apple nagyot kaszált az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Bevételei háromszorosukra, ötmilliárd dollárra ugrottak főként a magasan szárnyaló kínai keresletnek köszönhetően.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek