Connect with us

Hirdetés

technokrata

A számítógépes bűnözés évtizede

Dotkom

A számítógépes bűnözés évtizede

Az internet felhasználói számára az elmúlt évtized az online fejlődés izgalmas időszaka volt, ám ezzel egyidejűleg a számítógépes bűnözés is felvirágzott.

„A számítógépes bűnözés korunk egyik leggyorsabban fejlődő és legjövedelmezőbb iparága.” – mondta Dave Marcus, a McAfee Labs kutatólaboratórium biztonsági kutatásokért felelős igazgatója – „Megfigyelhettük, ahogyan a 2000-es ’I Love You’ féregtől a mai, szociális média oldalakon terjedő veszélyekig a bűnözők, és taktikáik egyre kifinomultabbá váltak. A felvágásból elkövetett rombolás ideje már lejárt, manapság a fő cél a pénzkeresés, és persze a lebukás elkerülése.”

Az elmúlt tíz évben az internethasználat robbanásszerűen elterjedt, míg 2000-ben 361 millió felhasználó volt, 2010-ben ötször annyian, majd kétmilliárdan vagyunk, az InternetWorldStats.com szerint. Az e-kereskedelmi oldalak és a bevételi lehetőségek számának megugrásával az internet ellenállhatatlanul vonzó pénzforrássá vált a bűnözők számára is. A McAfee legfrissebb, „A számítógépes bűnözés évtizede” című jelentése az elmúlt évtized bűnözői taktikáit és online veszélyeit vizsgálja, amelyek radikálisan megváltoztatták a bűnelkövetés arculatát.

A legelterjedtebb, korszakhatárokat jelző vírusok
1. „I LOVE YOU” féreg – becsült kár: 15 milliárd dollár
A terjesztő e-mail címsoráról elnevezett 2000-es féregvírus felhasználók millió számára volt ellenállhatatlan, akik megnyitották a levelet és letöltötték a „szerelmes levél” fájlt és persze a vírust is. A számítógépek leállása és megtisztítása többmilliárd dolláros költséget okozott a vállalatoknak és kormányhivataloknak.

2. A MyDoom tömeges fertőzése – becsült kár: 38 milliárd dollár
Ez a gyorsterjedésű féreg 2004-ben támadott először, és vezeti a McAfee a károkozás mértéke szerinti toplistáját. A fertőzés miatt küldött hatalmas mennyiségű spam miatt a globális internetelérés sebessége 10%-kal, egyes oldalak elérése akár 50%-kal csökkent, ami az eladások és a termelékenység csökkenésével többmilliárd dolláros kárt okozott.

3. A Conficker lopakodó rombolása – becsült kár: 9,1 milliárd dollár
Ez a 2007-es féreg számítógépek millióit fertőzte meg, és a listán szereplő előző két vírushoz képest továbblépést jelentett a professzionális bűnözés felé, mert a vírusírók oldalairól töltött le kártékony programokat a fertőzött gépekre.

A legnagyobb átverések
1. Hamis vírusirtó szoftver – a hamis vírusirtó szoftverek eladása az elmúlt évek egyik legalattomosabb és legsikeresebb átverése, amely során a felhasználók félelmére alapozva kínálnak „védelmi” szoftvereket, a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére. Amikor az áldozat beleegyezik a vásárlásba, kártékony programokat tölt saját gépére, és hitelkártyája adatait is ellopják.

2. Adathalász átverések – az adathalászat, azaz a személyes adatok trükkös megszerzése ez egyik legelterjedtebb és legkitartóbb online veszély, amely spam, azonnali üzenetküldő szoftverek, vagy szociális média oldalak segítségével egyaránt terjed.

3. Hamis weboldalak – az elmúlt években elszaporodtak a hamis weboldalak, amelyek egy valódi szolgáltatás oldalának másolatai. A hamis banki oldalak, árverések, vagy webshopok célja hitelkártya információk és személyes adatok megszerzése.

A jövőben a McAfee kutatói a közösségi hálózati oldalakon terjedő átverések és trükkök további szaporodására számítanak, amilyenek például a hamis linkek és ismerősnek jelölések, vagy más adathalász próbálkozások. Az ilyen kísérletek várhatóan egyre kifinomultabbak, és személyesebbek lesznek, különösen, ha a felhasználók továbbra is nagymennyiségű adatot tesznek közzé magukról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés