Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadhatók a „buta” telefonok is – SMS-ben

Dotkom

Támadhatók a „buta” telefonok is – SMS-ben

Az egyszerűbb mobiltelefonok tulajdonosai is veszélyben vannak.

Okostelefonok – ma szinte minden mobilkommunikációs hír ezekről a készülékekről szól. Ahogy a telefonok illetve tulajdonosaik adatait veszélyeztető fenyegetésekről. Nem szabad azonban elfeledkezni azokról sem, akik még nem cserélték le kis eszközeiket egy „mindent tudó” példányra, vagy nem is terveznek kilépni a telefonálás-smsezés-ébresztés szentháromságból. Ők sem ringathatják magukat a hamis biztonság illúziójába.

Collin Mulliner, a Berlini Műszaki Egyetem egyik PhD hallgatója pont ezért választotta kutatási témájának az olcsó, kevés tudással felszerelt telefonokat. Társával, Nico Golde-dal rájöttek, hogyan lehet megtámadni ezeket a kommunikációs készülékeket – a felhasználó akarata nélkül leválasztani a hálózatról vagy akár az asztali PC-khez hasonló lefagyást előidézni bennük.

Saját szoftvert fejlesztettek, mellyel olyan SMS üzeneteket lehet a célzott telefonokra küldeni, amik speciális karaktereket tartalmaznak. Ezek feldolgozásakor a telefon egyszerűen lekapcsolódik a mobilszolgáltató hálózatáról, sőt, néha le is fagy a készülék. Ugyan minden egyes telefonmárkához külön-külön megformázott üzenetre van szükség, de Mulliner rájött, hogy az összes nagyobb gyártó telefonja megtámadható a módszerrel. Sikerrel vették fel a kapcsolatot a Nokia, a Sony Ericsson és a Motorola mérnökeivel, emellett a Samsung valamint az LG is érintett az esetben. A diák szerint a vállalatok igen közreműködőnek bizonyultak, a Nokia például szinte azonnal beígért egy javítást készülékeikhez.

SMS-o-Death
A támadást be is mutatta a két berlini hallgató a néhány héttel ezelőtt megrendezett Chaos Communications Congress keretei között. A német fővárosban lezajlott hackerkonferencián tartott SMS-o-Death előadásuk során mindazonáltal nem tették közzé a sikeres támadáshoz szükséges kódot. Azt viszont elárulták, milyen következménye lehet szerintük egy ilyen, az adatokat közvetlenül nem veszélyeztető akciónak. Mulliner vélekedése szerint célzott támadásokkal zsarolhatóvá válnak mind az ügyfelek, mind a szolgáltató, sőt, utóbbi üzletmenetére is csapást mérhet egy nagyobb horderejű támadás.

Sajnos nem beszélhetünk egyszerű javításról, hiába hozzák létre az érintett vállalatok a szükséges frissítéseket. Szemben az okostelefonokkal, a keveset tudó készülékek nem rendelkeznek automatikus update képességgel. Tulajdonosaik figyelmét fel kell hívni arra, hogy csatlakozzanak az Internethez, és onnan szerezzék be a szükséges javítást. Illetve a mobilszolgáltatók is küldhetnek ügyfeleiknek értesítést saját hálózatukon keresztül. Egyes esetekben távolról telepíthetik a frissítést, de akár meg is kérhetik az ügyfeleket a legközelebbi értékesítési pontba való befáradásra. Utóbbi nyilván nehezen járható út, főleg, ha találnak még néhány ilyen, ehhez hasonló hibát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés