Connect with us

technokrata

Jól szűr az Internet Explorer 9

Dotkom

Jól szűr az Internet Explorer 9

Az Internet Explorer 9 szűri ki a leghatékonyabban a megtévesztő célú rosszindulatú kártevőket – állapította meg az NSS Labs nemrégiben kiadott, 2010 harmadik negyedévére vonatkozó tesztje.

Egy évvel korábban már az Internet Explorer 8 is messze vetélytársai előtt szerepelt, de utódja, az Internet Explorer 9 béta verziója új funkciói segítségével tovább javított eredményén – írja a Microsoft közleménye.

A Trend Micro felmérése szerint a vírusok 53 százaléka letöltéseken keresztül, 12 százalékuk pedig e-mailen terjed. A megtévesztő célú rosszindulatú kártevők látszólag ártalmatlan, önmagukban elindítható programok, például hírességek képeivel megtűzdelt képernyővédők vagy akár víruskeresők, amelyeket valójában adathalászatra terveztek vagy valamilyen egyéb veszélyes kódot tartalmaznak. Ezek egy linkre való kattintást követő közvetlen letöltéssel kerülnek a felhasználók gépére. A Facebook, az Iwiw, a Twitter és más, linkek megosztására kiválóan alkalmas közösségi oldalak elterjedésével egyre gyakoribbak lettek az ilyen támadások, amelyek mind több felhasználót érintenek. A Microsoft a Microsoft Security Essentials mellett az Internet Explorer segítségével védi meg felhasználóit a kártékony internetes tartalmaktól. Az NSS Labs felmérése szerint az IE9 a megtévesztő célú rosszindulatú kártevők 99 százalékát képes kiszűrni, ez az érték messze meghaladja mindegyik konkurense eredményét (lásd grafikon).

Az Internet Explorer különböző verziói eddig hozzávetőleg 1,2 milliárd alkalommal védték meg a felhasználókat a rosszindulatú programoktól és adathalász-támadásoktól, ráadásul ez az érték naponta mintegy 3-5 millióval növekszik – mondta Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője.

Az eredmény elsősorban az Internet Explorer 8-ban bemutatott SmartScreen szűrőnek köszönhető, amely a gyanús URL-ek listázása révén a megtévesztő célú rosszindulatú kártevők ellen közel teljes védelmet nyújt. Ezt egészíti ki az Internet Explorer 9 bétában debütáló SmartScreen Application Reputation technológia, amely jelentősen csökkenti a korábban megszokott általános jellegű figyelmeztetések számát, ugyanakkor még intenzívebben figyelmezteti a felhasználót, ha egy magasabb biztonsági kockázatú alkalmazást kíván letölteni.

Az Internet Explorer 9 béta verzióját a megjelenése utáni hat hétben 10 millióan töltötték le, azaz több mint másfélszer annyian, mint az Internet Explorer 8 bétát ugyanennyi idő alatt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek