Connect with us

Gigantikus kártérítés szoftverkalózkodásért

Dotkom

Gigantikus kártérítés szoftverkalózkodásért

Súlyos sebet ejtett a német üzletiszoftver-óriás, az SAP amerikai renoméján, hogy szerzői jogsértés miatt 1,3 milliárd dolláros bírság fizetésére kényszerül versenytársa, az Oracle számára egy oaklandi bíróság döntése nyomán.

A német cég ugyan elismerte a háromhetes per folyamán, hogy amerikai leányvállalata, a TomorrowNow illegálisan töltött le szoftvereket és dokumentumokat az Oracle szervereiről, ám álláspontjuk szerint a programok használatával valójában csupán 40 millió dolláros kárt okoztak az amerikaiaknak. Ezért a német fél a döntés után kiadott közlemény szerint a fellebbezés lehetőségét mérlegeli. Az Oracle szerint azonban a szoftverlicencekért legalább 1,65 milliárd dollárt számláztak volna az SAP-nek, ezért ezt a teljes összeget követelték kártérítésként. A hatalmas bírságon túl a két cég már a hónap elején megállapodott abban, hogy az Oracle 120 millió dolláros jogi költségeit az SAP-nek kell megtérítenie.

Az 1,3 milliárd dolláros bírság az egyik legnagyobb szoftverkalózkodásért kiszabott kártérítés lehet (az Abbott Laboratories tavalyi, első fokon 1,67 milliárd dolláros bírságának ügyében még nem született végleges döntés). A Silvia Quandt befektetési bank Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint önmagában a bírság kifizetése is gondot fog okozni a német óriáscégnek, emellett a presztízsveszteség miatt valószínűleg gyengülni fognak észak-amerikai pozíciói, ami negatívan fog hatni eredményére, és így részvényárfolyamára is. Az elemző úgy véli, a német szoftverfejlesztő csupán a most rászabott bírság összegének egytizedét tette félre erre a célra, ráadásul a most befejeződött eljárástól függetlenül az amerikai hatóságok még mindig nyomoznak az ügyben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom