Connect with us

technokrata

Gigantikus kártérítés szoftverkalózkodásért

Dotkom

Gigantikus kártérítés szoftverkalózkodásért

Súlyos sebet ejtett a német üzletiszoftver-óriás, az SAP amerikai renoméján, hogy szerzői jogsértés miatt 1,3 milliárd dolláros bírság fizetésére kényszerül versenytársa, az Oracle számára egy oaklandi bíróság döntése nyomán.

A német cég ugyan elismerte a háromhetes per folyamán, hogy amerikai leányvállalata, a TomorrowNow illegálisan töltött le szoftvereket és dokumentumokat az Oracle szervereiről, ám álláspontjuk szerint a programok használatával valójában csupán 40 millió dolláros kárt okoztak az amerikaiaknak. Ezért a német fél a döntés után kiadott közlemény szerint a fellebbezés lehetőségét mérlegeli. Az Oracle szerint azonban a szoftverlicencekért legalább 1,65 milliárd dollárt számláztak volna az SAP-nek, ezért ezt a teljes összeget követelték kártérítésként. A hatalmas bírságon túl a két cég már a hónap elején megállapodott abban, hogy az Oracle 120 millió dolláros jogi költségeit az SAP-nek kell megtérítenie.

Az 1,3 milliárd dolláros bírság az egyik legnagyobb szoftverkalózkodásért kiszabott kártérítés lehet (az Abbott Laboratories tavalyi, első fokon 1,67 milliárd dolláros bírságának ügyében még nem született végleges döntés). A Silvia Quandt befektetési bank Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint önmagában a bírság kifizetése is gondot fog okozni a német óriáscégnek, emellett a presztízsveszteség miatt valószínűleg gyengülni fognak észak-amerikai pozíciói, ami negatívan fog hatni eredményére, és így részvényárfolyamára is. Az elemző úgy véli, a német szoftverfejlesztő csupán a most rászabott bírság összegének egytizedét tette félre erre a célra, ráadásul a most befejeződött eljárástól függetlenül az amerikai hatóságok még mindig nyomoznak az ügyben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák