Connect with us

technokrata

A hamis antivírusok 40%-a idén íródott

Dotkom

A hamis antivírusok 40%-a idén íródott

Az ál-vírusirtók névadói nem spórolnak a bizalmat keltő kifejezésekkel.

A Panda Security szakértői a legújabb kutatási adatokra hivatkozva közölték: az ún. hamis antivírusok (szakmai nyelven rogueware) négy évvel ezelőtti felbukkanásuk óta gyakorlatilag idén tetőztek: 5,6 millió egyedi mintából majdnem 2,3 milliót idén regisztráltak. A rogueware az egyik „legfiatalabb” kártevő, az általunk regisztrált összes minta 11,6%-át teszik ki. Ez azért nem kis teljesítmény, ha azt nézzük, hogy a mintákat húsz éve gyűjtjük, a rogueware-k pedig csak négy éve bukkantak fel, kommentálta a hírt Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.

Panda rougeware 2010 toplistA hamis antivírusok működése egyszerű, és a tapasztalatlan felhasználók riogatásán alapul. A fertőzés után a kártevő különféle figyelmeztető ablakokat nyit meg, ahol közli a felhasználóval, hogy fertőzött a gépe, és a fertőzéstől csak egy ál-antivírus megvásárlásával tud megszabadulni.

„A vicc az, hogy nagyon sokan kifizetik a 40-50 eurós költséget, mert megijednek, és a könnyű, kézenfekvőnek tűnő megoldást választják.” – tette hozzá Sándor Zsolt. – „Tetézi a problémát, hogy a kifizetés után a figyelmeztetések is eltűnnek, tehát a felhasználó abban a tudatban él tovább, hogy helyesen cselekedett.”

A Panda Security a rogueware kategóriában összeállította a saját toplistáját, amely a következőképpen alakul. A listából jól látható, hogy az ál-vírusirtók névadói nem spóroltak a bizalmat keltő kifejezésekkel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp