Connect with us

technokrata

Google: nyugodtan kidobhatjuk bankkártyáinkat

Dotkom

Google: nyugodtan kidobhatjuk bankkártyáinkat

Nagyot lép az okostelefonok piacán az amerikai vállalat: következő Androidja már helyettesítené a tárcáinkban levő plasztik lapocskákat. Valamint: mégiscsak lesz új Google telefon?

Ugyan egy ideje már keringett a Google Nexus One okostelefonjának következő változatáról szóló pletyka az Interneten, a Samsung hivatalos cáfolatával úgy tűnt, bizonyosságot nyer az amerikai vállalat szoftverközpontúsága (igaz, a mobilkészülék első generációját is külső céggel, a HTC-vel gyártatta). Aztán jött a hétfői Web 2.0 konferencia San Francisco-ban, és minden a feje tetejére állt…

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója ugyanis hivatalos bejelentést tett a következő Androidról: a 2.3-as verziószámú, Gingerbread (Mézeskalács) kódnévre hallgató platform egy igen komoly változást hoz magával (amellett, hogy Schmidt a mellényzsebéből előhúzott egy, ezt demonstráló okostelefont). Annyira, hogy ennek információértéke hatalmasabb, mint az, hogy a Google ismét belenyúlhat kicsit a mobiltelefonos hardverpiacba. A Gingerbread ugyanis elektronikus pénztárcánkká tenné mobiltelefonunkat, vagyis kiváltaná a bank- és hitelkártyákkal való fizetést.

Google Eric Schmidt Android 2.3

A technika kulcsa az úgynevezett Near Field Communication – az operációs rendszer NFC chippel szerelt okostelefonon keresztül számos hasznos, érintés nélküli feladatra alkalmas. Például konferenciákra való bejelentkezésre, amint azt maga Schmidt is demonstrálta a Web 2.0 kapcsán. Az NFC nem egy ismeretlen, vadonatúj technológia, az Egyesült Államokban már használják egy ideje elektronikus fizetésre. Emiatt a hitelkártya-társaságok nem hogy tiltakoznának az ötlet ellen, hanem éppen, hogy örömmel üdvözölték alkalmazását, legalábbis a Google vezérigazgatója szerint. Az NFC mobiltelefonokba való applikálásával ugyanis jelentősen visszaszorulhat a bankkártyás csalások száma.

Persze nem is a Google-ről beszélnénk, ha ne lenne saját megoldása az elektronikus fizetésekre. Schmidt szerint ugyanakkor a vállalat nem fogja erőltetni a Google Checkout szolgáltatást, hanem a fizetési rendszereket összegyűjtve nyújt lehetőséget mobiltelefonnal való fizetésre.

És akkor még pár szó a Google-főnök mobiltelefonjáról. Egyelőre nem lehet biztosat tudni arról, hogy lesz-e sajátmárkás Nexus S okostelefon, mivel Schmidt nem tartott részletes beszámolót magáról a mobiltelefonról. Az azonban biztos, hogy a készülékek hardveres módosítása szükséges, hiszen az NFC chipnek fizikailag benne kell lennie a készülékben, így úttörő jelleggel akár ismét megjelenhet egy Google telefon. Még ha az nem is a Samsung féle Nexus S lesz…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle