Connect with us

technokrata

A legveszélyesebb programok listája

Dotkom

A legveszélyesebb programok listája

Cikkünkből kiderül, idén mely PC-s alkalmazások használata számított a leginkább veszélyesnek. Böngésző az élen…

Apple Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome browser logoHa a bevezető kapcsán valaki arra gyanakodott, hogy az Internet Explorert fogjuk lehúzni, akkor tévedett. Ugyanis nem a Microsoft browsere áll annak a nemrég kiadott listának az élén, melyet az amerikai szabadalmi hivatal hivatalos sebezhetőségi adatbázisából készített az IT-biztonsággal foglalkozó Bit9. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a felsorolás a felfedezett fontos hibák darabszámát összegezte csak, azt nem, hogy ezek közül hányat tudtak kihasználni az online támadók.

Nos, hogy ne húzzuk tovább az időt, eláruljuk: az első helyen a Google fejlesztette Chrome került, összesen 76, ismertté vált komoly sérülékenységgel. Szintén böngésző található a második helyen: az Apple-féle Safariban 60, figyelmet érdemlő biztonsági résre bukkantak. Harmadikként a Microsoft Office futott be, kis lemaradással (57 sebezhetőség), míg az Acrobat (Reader) lett a negyedik, 54 hibával. Végül az első ötbe még éppen belefért a Mozilla fejlesztette Firefox, melyben 51 támadási felület jelentett veszélyt az internetezőkre.

Persze az a tény, hogy a Chrome áll a lista élén, nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevésbé biztonságos, mint a többi böngésző. A nyíltforrású alkalmazás a legfiatalabb összes riválisa közül, így nem meglepő módon „ő” esik át a legtöbb változáson, ami szükségszerűen együtt jár a biztonsági rések magas számával. Ráadásul, ne feledjük, hogy a felismert lyukakat a Google alig pár nap alatt be szokta foltozni, szemben például a Microsoft gyakorlatával: Redmond ugyanis egy hónapban maximum egyszer ad ki biztonsági frissítést szoftvertermékeihez.

Lássuk a tizenkettes lista további résztvevőit! A Sun Java fejlesztőkörnyezet 36, az Adobe Shockwave Player 35, a Microsoft Internet Explorer 32, a RealNetworks RealPlayere 14, az Apple Webkit 9, az Adobe Flash Player 8, az Apple QuickTime illetve az Opera 6-6 hibát mutatott fel a vizsgált időszak alatt. Megfigyelhető, hogy az Apple termékei háromszor is szerepelnek a listában, így összesítve ezek számát, egyáltalán nem állítható olyan nagy mellszélességgel, hogy Steve Jobs cégének rendszere sokkal védettebb lenne.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák