Connect with us

technokrata

Egy éve tombol Magyarországon a féreg

Dotkom

Egy éve tombol Magyarországon a féreg

A Conficker egy éve már a legfertőzőbb internetes kártevő Magyarországon.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. A magyar lista első helyét már 2009 októbere óta a Conficker féreg tartja. A kártevő az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. A nagyszámú fertőzés annak is köszönhető, hogy a Confickerből folyamatosan jelennek meg új variánsok, ugyanakkor a kártevőt vissza lehetne szorítani, ha a felhasználók figyelmet fordítanának az operációs rendszereik frissítésére is.

Az aktuális vírustoplistán a legtöbb helyezést – tízből hetet – mindazonáltal trójaiak értek el. Ezeket többféle céllal készítik a bűnözők, például rejtett elérést szeretnének biztosítani egy távoli számítógéphez, ellenőrizni kívánják a billentyűleütéseket, vagy jelszavak lopására specializálódnak. A klasszikus trójai általában tartalmaz egy billentyűleütés-naplózót, amelyet készítői játéknak vagy valamilyen hasznos segédprogramnak álcáznak – ennek köszönhetően a kártevőt a felhasználók maguk telepítik fel gépeikre.

Az októberi toplistán egyetlen újonc szerepel, méghozzá a tizedik helyen. A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során először a japán nyelvi kiegészítést kísérli meg feltelepíteni, majd különféle reklám ablakokat jelenít meg az Internet Explorer képernyőjén. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott számítógépen, majd különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le.

Vírustoplista – 2010. október
Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 októberében a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt felelős együttesen az összes fertőzés 20,75%-ért.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5,68%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

2. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3,44%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

3. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2,23%

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

4. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2,22%

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

5. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,79%

Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,46%

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,35%

Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Mebroot trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1,06%

Működés: A Win32/Mebroot.K trójai elsődleges célja, hogy további számítógépeket fertőzzön meg. Ehhez az ideiglenes (Temp) mappában létrehoz egy[szám].tmp nevű fájlt, valamint a rendszerleíró-adatbázisba számos bejegyzést készít, illetve módosítja azokat, ha már léteznek. Ezenkívül megkísérel a google.com webcímre is csatlakozni. Működése során tönkreteszi a merevlemez partíciós tábláját.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21mebroot

9. Win32/KillProc trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0,84%

Működés: A Win32/KillProc trójai a fertőzött számítógépen különféle kártékony állományokat hoz létre a Documents and Settings mappában, emellett rendszerleíró-adatbázis bejegyzések létrehozásával gondoskodik arról, hogy a számítógép újraindítása után is automatikusan lefuthasson. Fő célja, hogy a megtámadott gépről adatokat szerezzen meg, és naplózza a billentyűleütéseket.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/killproc-a

10. JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0,68%

Működés: A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során először a japán nyelvi kiegészítést kísérli meg feltelepíteni, majd különféle reklám ablakokat jelenít meg az Internet Explorer képernyőjén. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott számítógépen, és több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, azokról pedig további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/trojandownloader-hackload-adSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin