Connect with us

Csúf igazság a nyitott Wi-Firől

Dotkom

Csúf igazság a nyitott Wi-Firől

Ha a bejárati ajtót nem hagyja nyitva, miért tenné ezt a vezetékmentes hálózattal?

A vezetékek nélküli internetezés jó. Szabaddá tesz, nem feltétlen kell székben görnyedve dolgozni vagy szórakozni a digitális világban, ráadásul megspórolhatjuk vele a macerás kábelezés javát is. Érdemes azonban okosan bánni lehetőségeinkkel, különben pórul járhatunk. Következzen tehát néhány érv a védett vezetékmentes hálózatok mellett.

Ha szabadon használhatóvá tesszük Wi-Fi rendszerünket, akkor oda elméletileg bárki be tud csatlakozni. Egy 50 dolláros antennával akár igen extrém, több száz méteres távolságról is. Az idegen internetezők pedig kis tudással és néhány piszkos trükköt ismerő szoftverrel felszerelve sok mindenre képesek lehetnek a védtelen rendszerben. Jelszavakat szerezhetnek meg, e-mailüzenetekhez férhetnek hozzá; gyakorlatilag bármilyen adatra rátehetik a kezeiket, ami keresztülhalad a wireless hálózaton – akár még azt az információt is feltörhetik, aminek védettnek kellene lennie.

Akár cybertámadásokra is felhasználhatják a nyitott rendszereket. Ezeknek a támadásoknak nem is kell feltétlenül szofisztikáltnak lenniük: elég, ha csak elfeledkezünk egy hálózati megosztásról vagy rosszul állítjuk be tűzfalunkat. Annak, aki otthonról dolgozva VPN-be csatlakozik be, igazi rémálom lehet egy ilyen támadás, hiszen a céges hálózathoz hozzáférve sokkal nagyobb kárt okozhat a támadó.

És egy további érv amellett, miért érdemes zárt Wi-Fit használni. Ha támadást kezdeményeztek a nyílt rendszerből, és azt valaki megpróbálja visszafejteni, akkor legtöbbször maximum a wireless hálózatig jut el. Ergo a büntetés nem a támadót fogja érni, hanem azt, aki védtelenül hagyta hálózatát. Éppen ezért a spammerek és a vírusok küldői előszeretettel használják mások nyílt Wi-Fijét tevékenységükhöz.

Wigle.net

A veszélyforrást felismerve a gyártók jelentős része alapértelmezettként bekapcsolja a WPA (Wi-Fi Protected Access) védelmet, ám sokan egyszerűen nem akarnak időt pazarolni „holmi jelszavakra” – annak ellenére, hogy ezek begépelését csak nagyon ritkán kell megtenni. Egy felmérés szerint a Wi-Fi hálózatok üzemeltetőinek negyedét lefedi ez az álláspont. A Wigle.net (Wireless Geographic Logging Engine) site üzemeltetői arra a megállapításra jutottak önkéntes adatszolgáltatásra alapuló adatbázisuk elemzésével, hogy az összesen vizsgált 27 millió vezetékmentes rendszer 49 százaléka biztosított jelszóval, 28 százalékuk azonban semmilyen titkosítást nem alkalmazott (a maradék 23 százalék biztonsági szintje ismeretlen). A site nagyítható interaktív térképet is biztosít, ahol még az SSID számok is leolvashatók.

Említést érdemel, hogy a „másik irányból” is problémás lehet egy nyitott Wi-Fi. Ha nem védett hálózathoz csatlakozunk, van esély rá, hogy egy csaló hot spottal van dolgunk: igazából nem is kapunk internetes hozzáférést, csupán számítógépünk adatait akarja valaki megszerezni. Ha mégis egy védtelen wireless hálózat mellett döntünk, akkor érdemes megtenni az olyan alapvető óvintézkedéseket, mint a file-megosztás kikapcsolása, jelszavas azonosítástól való tartózkodás. Hiszen még akár egy reptéren is pórul lehet járniSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom