Connect with us

technokrata

A mobilok 5 százaléka már fertőzött!

Dotkom

A mobilok 5 százaléka már fertőzött!

Most már tényleg veszélyben – az okostelefonokat is elérték a vírusok.

Évek óta egyre erősebb az antivírus cégek hangja, folyamatosan hirdetik a mobiltelefonok sebezhetőségét. A technikai fejlődés következtében minél inkább okossá válnak, annál jobban ki is vannak téve a digitális fenyegetéseknek. Sokan azonban még nem ismerték fel a veszélyt, vagy éppenséggel azt gondolják, messze van még az a korszak, amikor fertőzötté válnak a telefonok, ha nem figyelünk oda. Holott…

Nemrég jelent meg az amerikai Juniper Networks kutatásának eredménye, mely megdöbbentő adatokat közölt. A több mint 6000 okostelefon és táblagép-tulajdonos – akik a világ 16 országából vettek részt a felmérésben – adatainak elemzését követően kiderült, hogy egy év alatt több mint 250 százalékkal nőtt a mobil malware-ek száma. A Fortune listájának első 15 vállalata arról számolt be, hogy mobil készülékeik 5 százaléka (számszerűen 25 ezer darab) az elmúlt időszak alatt valamilyen digitális kártevővel fertőzött volt. A jelentett fertőzések több mint 60 százalékát egyébként spyware-ek adták, vagyis elsősorban adatainkra utaznak az online bűnözők. 17 százaléka SMS-trójai volt, ami a tulajdonos számlájának megterhelésével igyekezett hasznot hajtani alkotójának.

A fenti adatok persze annyira nem meglepőek, ha eláruljuk, hogy a mini számítógépként is funkcionáló készülékek alig egytizede kapott valamilyen biztonsági védelmet. Tízből kilenc eszközre semmilyen biztonsági megoldást nem telepítettek. De már nem csak az „akárhonnan” beszerzett programoktól kell tartani: a kutatás állítása szerint az Android piactéren beszerezhető alkalmazások is galibát okozhatnak. Átlagosan minden huszadik anélkül képes telefonhívást kezdeményezni a mobilról, hogy arról a felhasználó tudomást szerezne.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle