Connect with us

technokrata

Virtuálissá válik a tolvajszakma

Dotkom

Virtuálissá válik a tolvajszakma

Idén először több volt digitális lopások száma, mint a kézzelfogható eszközöké.

Immár negyedszer adta ki éves elemzését az amerikai, kockázatelemzéssel foglalkozó Kroll vállalat, melyben érdekes megállapításokat tett. Kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban több mint 20 százalékkal nőtt a vállalatok vesztesége, vagyontárgyaik eltulajdonítása miatt (1,4-ről 1,7 milliárd dollárra). Mindez komoly átrendeződés közepette zajlott le: idén először nagyobb részarányt tett ki az elektronikus tolvajlás az összes, ilyen jellegű bűncselekményből, mint a fizikai eszközök ellopása. A 2009-es 18 százalékról ugrott 27,3 százalékra, miközben ennél egy tizeddel kisebb lett a kézzelfogható berendezések, alapanyagok stb. aránya (2009-ben pont 28 százalék volt ez az érték).

A kutatásról
801 vállalatvezető kikérdezésével végezte felmérését az Economist Intelligence Unit, a Kroll megbízásából. A vezető beosztásban levők a világ minden tájáról képviselték a cégeket.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vállalatról van szó; szektoronként más-más eredményt „produkáltak” a gazdálkodó szervezetek. Nem meglepő módon a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégeknél volt a legnagyobb az elektronikus lopások aránya (42 százalék, az egy évvel korábbi 24 százalékhoz képest), második helyre a szakmai szolgáltatásnyújtó vállalatok futottak be (itt a változás 13 százalék volt – 27 százalékról 40 százalékra emelkedett a digitális tolvajok tevékenységének aránya). A technológiai, média és távközlési vállalatok 37 százalékot „hoztak”, a 2009-es 29 százalék helyett.

Annak ellenére, hogy az elektronikus lopások száma növekvőben van, a megkérdezett vállalatok csökkenő hajlandóságról számoltak be, ami a jövő évi IT-biztonsági költéseket illeti: 51-ről 48 százalékra esett vissza ezen cégek aránya. Ugyanakkor a félelem általános: Kínában, Afrikában és Latin-Amerikában a vállalatok majdnem fele tart a lopás (legyen az fizikai vagy elektronikus) valamilyen fajtájától. Jellemzően az alkalmazottaktól kell óvakodni: a nyilatkozatok szerint legtöbbször a pályakezdő alkalmazottak, a rangidős vezetés és a külső ügynökök dézsmálják meg a cégek tulajdonát.

irodai alkalmazott ablaknal

„Emelkedőben van a bizalmas információk megszerzésére irányuló lopások száma, mivel az adat egyre könnyebben hordozhatóvá válik, az elkövetők – gyakran elbocsátás előtt álló és/vagy elégedetlen munkavállalók – a megfelelő ellenőrzés hiányában könnyen magukkal vihetik.” – nyilatkozta Robert Brenner, a Kroll amerikai régióért felelős alelnöke – „Ezzel párhuzamosan a tolvajok egyre inkább odafigyelnek az ellopott szellemi tulajdon növekvő értékére. A felmérés eredményei szerint nincs arról szó, hogy a más típusú csalások száma csökkenne, inkább az a helyzet, hogy az elektronikus lopások száma ugrott meg.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle