Connect with us

Facebook: visszaélnek az információval

Dotkom

Facebook: visszaélnek az információval

Súlyosan megsértik a felhasználók jogait a közösségi oldalon.

A Facebook legnépszerűbb alkalmazásai közül jónéhány jogosulatlanul oszt meg illetéktelenekkel olyan információt, melyek személyesen beazonosíthatóvá teszik felhasználóikat. Ezek aztán internetes nyomkövetéssel és hirdetéssel foglalkozó vállalatoknál landolnak, amivel nem csak az internetezők magánszféráját sértik meg, de a közösségi hálózat üzemeltetője által felállított szabályrendszert is, számolt be a felfedezésről a Wall Street Journal.

Akár több tízmillió felhasználó is érintett lehet, állítja a neves amerikai magazin kutatása. A WSJ szerint a tíz legnépszerűbb, feltelepíthető alkalmazás – beleértve a Zynga fejlesztette FarmVille fejőstehenet is – felhasználja a közösségi hálózatokba regisztráltak azonosítóját, azaz eladja azt külső cégeknek. Az ID-kkel egyébként személyesen beazonosítható bárki, például megtekinthető, hogy hogyan hívják az illetőt.

Az adatgyűjtéssel foglalkozó Rapleaf vállalat képes volt kapcsolatot létrehozni az alkalmazásokból kinyert információ és saját, internetes felhasználókról készített adatbázisa között. A San Francisco-i cég erre alapozva keresőt készített, mellyel visszakutathatók a nevek, életkorok és egyéb, közösségi hálózattal kapcsolatos részletek bárkiről, akinek a kíváncsiskodó ismeri az e-mailcímét. Ezen adatok egy részét továbbította egy másik vállalatnak; később a Rapleaf vezetői azzal védekeztek, hogy mindez nem szánt szándékkal történt.

A Facebook szóvivője útján tett ígéretet a jelenséggel szembeni határozott fellépésre. Nem most először kerül szembe a közösségi hálózat üzemeltetője a rendszerében „tenyésző” alkalmazások fejlesztőivel, nem véletlen, hogy a nemrég bejelentett megújulás egyik fontos tényezője pont ezeknek az elemeknek a megrendszabályozására irányult. További részletek itt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom