Connect with us

technokrata

Egyszer használható jelszó a Facebookhoz

Dotkom

Egyszer használható jelszó a Facebookhoz

Most már nyugodtan beléphetünk nyilvános helyekről is.

Az egyik legelső tanács, amit a kezdő internetezőnek elmondanak a Wi-Fi használatról, hogy ha nyílt hálózatot használ, akkor lehetőleg ne adjon meg semmilyen adatot magáról vagy a hozzá köthető szolgáltatásokról (online banki információk, belépési azonosítók, kódok stb.). Érvényes ez a tanács arra az esetre is, ha nyilvános helyről, például egy Internet-kávézóból vagy egy pályaudvari terminálról csatlakozunk a Világhálóhoz.

Azonban már nem feltétlenül kell tartanunk magunkat ehhez az intelemhez, legalábbis a Facebook esetében. A közösségi hálózat üzemeltetője a napokban több biztonsági funkcióval bővítette szolgáltatása védelmét, többek között az egyszer használható jelszavak alkalmazásának lehetőségével. Igaz, ehhez kell egy mobiltelefon is, melyen (az USA-ból) el kell küldeni az „otp” szót a 32655-ös telefonszámra. Ekkor, ha a felhasználó már hozzárendelte telefonszámát a profilhoz, SMS-ben kap egy 20 percig használható kódot, amivel beengedi a rendszer anélkül, hogy az eredeti jelszavát meg kellene adnia.

Mint említettük, több tekintetben is fokozásra került a felhasználói biztonság. További fejlesztések révén láthatóvá válik minden felhasználó számára, hogy azonosítójával mikor léptek be és ki. Sőt, akár ki is jelentkezhet távolról, ha például elfelejtette volna ezt megtenni egy másik számítógépen.

A fentiek ellenére nem árt résen lenni nyilvános Internet-csatlakozáskor. Ha ugyanis olyan gép előtt ülünk, ami nincs a birtokunkban, akkor annak tartalmáról, az arra telepített szoftverekről sem lehet pontos képünk. Megfelelő(en karbantartott) víruskereső hiányában például billentyű-leütést figyelő szoftver (keylogger) dolgozhat a háttérben, amely azzal, hogy legépeljük jelszavainkat, azonosítóinkat, megszerezheti az érzékeny információkat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle