Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordmennyiségű hibajavítás a Windows-hoz

Dotkom

Rekordmennyiségű hibajavítás a Windows-hoz

Összesen 49 lyukat foltoznak be azok a patch-ek, melyeket elsősorban a Microsoft operációs rendszeréhez, böngészőjéhez és a .NET keretrendszerhez készítettek.

Korábban már eltűnt két biztonsági rés abból a négyből, ami lehetővé tette az iráni atomerőmű megtámadását a Stuxnet számára. Egy továbbira is gyógyírt adott most a Microsoft szokásos, minden hónap második keddjén (nálunk már inkább szerdán) megjelenő patch-ciklusának októberi állomásával. Az utolsó azonban még mindig javítatlan maradt, erre a Microsoft a következő hónapban ígért gyógyírt.

Számos egyéb kritikus sérülékenység szüntethető meg a rendszerben a patch-ek minél hamarabbi telepítésével. Például az, amelyik az Internet Explorer 6, 7 és 8 változatában egyaránt tátong – ennek segítségével a támadók átvehetik távolról a védtelen számítógép felett a vezérlést, ha a gyanútlan internetezőt sikerrel csábítják egy ártalmas kódot tartalmazó weboldalra. Egy másik a 64 bites Windows-környezetre jelent veszélyt, illetve egy további a Windows Media Player Network Sharing Service-ében rejtőzik. Utóbbi Windows 7 alatt kapott kritikus minősítést, Windows Vista alatt „csupán” fontos besorolású lett.

Több szempontból is rekord lett ez a patch-csomag, hiszen eddig a legtöbb, Patch Tuesday keretei között egyszerre kiadott biztonsági frissítést 2009 októberében (érdekes, hogy pont egy éve) kaptuk, akkor egyszerre 34 sebezhetőséget lehetett megszüntetni. Emellett abban is első lett a mostani eset, hogy ezúttal 35 olyan sérülékenység került javításra, ami távolról való kódfuttatást tesz lehetővé. Ez az egyik legveszélyesebb támadási fajta, sikeres kiaknázásával ugyanis teljesen átveheti a támadó a számítógép felett az irányítást – adatokat nézhet meg, módosíthat vagy törölhet, vagy akár új felhasználót hozhat létre a rendszerben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés