Connect with us

technokrata

Így néz ki Magyarország botnet-térképe

Dotkom

Így néz ki Magyarország botnet-térképe

Magyarország komoly veszélyben: a hazai e-mail forgalom 96 százaléka spam. Ez nem meglepő annak ismeretében, hogy a magyar PC-k átlag feletti szinten fertőzöttek.

Nyilvánosságra hozta a Symantec a MessageLabs 2010. szeptember havi felmérésének eredményeit. Ebből kiderül, hogy a kéretlen reklámlevelek terén ismét Magyarország vezeti a listát, hiszen szeptemberben a magyarországi e-mail forgalom 96 százaléka spam levél volt, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz képest.

Ez azt jelenti, hogy 100, itthonról elküldött e-mailből 96 nem kívánt levélszemét volt. Ez nagyságrendileg 220-250 millió elektronikus levelet jelent – napi szinten!! Azaz, ha minden magyar állampolgár nekiállna saját kezűleg spameket továbbítani, akkor naponta 220-250 e-mailt kellene küldenie a pár napos babáktól a 90 éves idős emberekig, mindenkinek.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Magyarországról származó spamek aránya csökkenőben van, igaz még mindig nagyon magas. Január óta 0,45 százalékról 0,25 százalékra csökkent (a MessageLabs szűrői megközelítőleg napi 180 milliárd spamről jelentenek világszerte). A hazánkból eredő spamek 72 százaléka botnetekből származik. A legtöbb (24%) botnetből származó kéretlen levélért a Rustock botnet a felelős, ezt követi a Xarvester 14 százalékkal, a Maazben botnet 12 százalékkal, valamint a Mega_D és Grum botnetek 8-8 százalékkal.

botnetek Magyarorszagon (Symantec)

Magyarország botnet-térképe (kattints a nagyobb változatért)

A Magyarországot támadó károkozó programok száma növekszik: míg 2010 júliusában az összes károkozó 0,14 százaléka célozta a magyar felhasználókat, addig ez az arány 0,45 százalékra emelkedett szeptemberre. Így nem meglepő, hogy hónapok óta sorra Magyarország vezeti a spam listát. Adathalász támadások tekintetében, nálunk 621 levélből egy személyes adataink ellopását célozza. 2010-ben, a MessageLabs szűrői 66 célzott támadásról jelentettek, melyek 3 nagyvállalatot céloztak. A támadások 74 százaléka egy, a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatra irányult.

Spammel a tévé
Mi az oka annak, hogy hazánkban ilyen magas a digitális kártevőkkel való fertőzöttség? Amint azt a sajtótájékoztatón Harold Teasdale, a Symantec területi igazgatója kiemelte, elsősorban a felhasználói tudatosság hiánya. Sokan csak nemrég kezdték el használni az Internetet, és nem kellően felkészültek a kibertér jelentette veszélyek elhárítására. A sárga-fekete vállalat szerint ezért elsősorban ezen a területen kell előre lépnünk, hogy csökkenjen a hazai fenyegetettség. A helyzet ráadásul bizonyos tekintetben tovább romolhat, adott hangot véleményének Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke. Gombás szerint az okos készülékek (Internet-képes set top boxok, televíziók stb.) elterjedésével olyan eszközök kerülnek az Internetre, melyek potenciális sebezhetőségei napjainkban még nem ismertek.

Visszatérve a felmérésre: kiderült, hogy azok a vállalati alkalmazottak, akik napi munkájuk során keveset tartózkodnak az irodában, és a MessageLabs Hosted Web Security Service megoldást használják, nagyobb eséllyel látogatnak károkozó weboldalakra napi ingázásaik, mint az irodai munka elvégzése során. A mobilmunkát végzők körében a web alapú veszélyeztetettségek közel hatszor olyan sűrűn fordultak elő, mint az irodai munkát végzők körében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek