Connect with us

technokrata

A bankok kihelyeznék az informatikát

Dotkom

A bankok kihelyeznék az informatikát

Miután a kormányzat jelentős pénzügyi terheket rótt a bankokra (például a különadó révén), napjainkban leginkább ez a szektor érdeklődik az informatikai eszközök és szolgáltatások kihelyezése iránt – mondta Agárdi György, a KFKI Rendszerintegrációs Zrt.

Idén január elseje óta a KFKI Zrt. a Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások (T-Systems) üzletágának nagyvállalati értékesítésért felelős divíziója. A cég bevételének 45 százaléka it-oldalról, míg a fennmaradó rész az adat- és a hangszolgáltatás köréből származik. (Tavaly túlteljesítették a tervüket, 2010-ben további tízszázalékos növekedést terveznek.) Agárdi azt is elmondta, hogy a nyereségük mintegy hatvan százaléka az üzemeltetésből származik, de e terület is megérezte az utóbbi idők válságát, hisz az üzleti szegmens profitabilitása elmaradt a 2008-as értéktől.
 

ICT-megoldások értékesítési igazgatója.

A pénzügyi szektor költséget akar megtakarítani, ezért érdeklődik az outsourcing iránt. Kissé nehezíti a résztvevők helyzetét, hogy a banki szektor nem igényelheti vissza az áfát, így nekik egy ilyen szolgáltatás keretében a munkaerő – legalább az áfa erejéig – többe kerül, mint ha saját házon belül végeztetnék el ezt a munkát. Az outsourcing-szolgáltatóknak viszont megvannak azok az előnyei, amelyekkel még így is költséghatékonyabban tudják elvégezni a megrendelő banknak a szolgáltatást, mint ha azt maga végezné. A lehetőségek egyebek között a standardizálásban, a központosításban, a konszolidációban és az automatizálásban rejlenek, s az ilyen szolgáltatást nyújtó cégek főként azzal “nyernek”, hogy kevesebb munkatárssal tudják elvégezni a kiszervezett feladatokat.

Az it-szolgáltatásokat kihelyezni szándékozó cégek döntéseinél elsődleges szempont a költségmegtakarítás lehetősége, de sok esetben döntenek az outsourcing mellett akkor is, ha elavult infrastruktúrájukat kell lecserélni, s ehhez nincs elegendő egyszeri forrásuk. Mindezek mellett szolgáltatásminőségi és kapacitásproblémák esetén is döntenek tevékenységkihelyezés mellett. Agárdi azt is elmondta, hogy a pénzügyi szektor mellett az informatikai outsourcingot igénybe vevők köre igen szórt, az ipari és a kereskedelmi területekről mutatkozik még komoly érdeklődés.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom