Connect with us

Kamuprofilok az Iwiwen és Facebookon

Dotkom

Kamuprofilok az Iwiwen és Facebookon

Több tucatnyi lebuktatott hamis adatlap.

Zimány LindaEgy hónappal ezelőtt az Antivírus blog harmadik születésnapja alkalmából kamuprofil vadászatot hirdetett az oldal szerkesztőbizottsága. „A versennyel a közösségi oldalak veszélyeire szerettük volna felhívni a figyelmet. Az Iwiw és a Facebook felhasználóit ugyanis gyakran megtévesztik olyan emberek, akik kedvtelésből vagy érdekből sztároknak adják ki magukat” – nyilatkozta Csizmazia István, az ESET magyarországi képviseletének biztonsági szakértője, az Antivírus blog szerkesztője.

A versenyre tucatnyi pályázat érkezett. A nyertes egy olyan kamuprofilt leplezett le, melynek több mint 36 ezer ismerőse van az Iwiwen, közöttük számos politikussal és közéleti személyiséggel. A csinos női fotók mögött azonban nem egy valódi személy áll, hanem egy belvárosi sztriptíz klub jól megtervezett marketingakciójának profiloldala, mely a rég letűnt S Club 7 tiniegyüttes énekesének, Rachel Stevensnek fotóit használja fel a rajongók gyűjtésére. „A hamis adatlapokat gyakran több ezer rajongó jelöli be, akik elhiszik, amit a kamuprofilok tulajdonosai mondanak nekik. Ez biztonsági problémát jelent, hiszen a hamis profil tulajdonosa így hozzáfér a rajongó adatlapján szereplő információkhoz. Ezenkívül a kamuprofilt létrehozó személy különböző akciókra is ráveheti a rajongókat: más oldalakat ajánl a figyelmükbe, vagy akár pénzt gyűjthet tőlük” – hangsúlyozta az ESET biztonsági szakértője.

A kamuprofil vadászat versenyzői a hamis profilok azonosítására kizárólag legális módszereket alkalmazhattak. Az egyik legnépszerűbb a TinEye webes szolgáltatás használata volt, melynek segítségével egy adott fénykép internetes előfordulásait lehet ellenőrizni, a nyertes is ezt a módszert alkalmazta. Több versenyző próbálta meg ellenőrizni az egyes profilokhoz tartozó kapcsolati hálót is, a sztárok menedzsere és családtagjai ugyanis csak a valódi profil mögött lévő személyt szokták visszaigazolni. „Olyan is akadt, aki kamuprofil adatlapján megadott iskola öregdiák-keresőjében ellenőrizte, hogy járt-e az iskolába adott nevű személy, és így derítette ki, hogy legalább részben hamis adatokat adott meg valaki.” – mondta Csizmazia István.

A versenyen technikai-különdíjas lett egy leleplezés, mely Andy Whitfield színészhez, a Spartacus: Blood and Sand sztárjához kapcsolódik. Egy 19 éves rajongó hamis Facebook profilt készített, és a népszerű színésznek adta ki magát, így több ezer rajongót gyűjtött. Egy magyar felhasználónak azonban gyanús lett a profil, és tőrbe csalta a hamisítót: egy olyan weboldal linkjét küldte el neki, mely regisztrálja, hogy milyen IP címekről keresik fel. A csaló rákattintott a linkre, és így egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem lehet Andy Whitfielddel azonos, a színész ugyanis Ausztráliában, illetve Új-Zélandon dolgozik, míg a csaló IP címe gibraltári volt.

Az ESET szakértője a verseny eredményei kapcsán arra figyelmeztet, hogy a közösségi oldalakon is vigyázni kell adatainkra, és csak a valódi, ellenőrizhető ismerősöket érdemes visszajelölni. A verseny szervezői a Facebook és az Iwiw üzemeltetőit értesítik a lebuktatott profilokról.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom