Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sokba kerülhetnek az ingyen cuccok

Dotkom

Sokba kerülhetnek az ingyen cuccok

Ára van az ingyen zenének, ingyen filmnek, ingyen csengőhangoknak.

Egy nemrég közzétett McAfee tanulmány szerint, ha szórakoztató tartalmakat keresünk, és a keresésben használjuk a free (azaz ingyen) szót, a keresőmotorok által feldobott találati listában drámai mértékben megnő az olyan webhelyek száma, melyek ártalmas elemeket tartalmaznak. Például, ha ingyenes csengőhangok után kutakodunk, akkor 300 százalékkal nagyobb esélyünk van összeszedni valamilyen digitális kártevőt, állítja a „Digital Music & Movies Report: The True Cost of Free Entertainment” címre keresztelt tanulmány, amely szerint kétszer olyan veszélyes egy adott előadóval kapcsolatban a lyrics (dalszöveg) szóra keresés, mintha a ringtones (csengőhang) kifejezést használnánk. Tovább fokozza a veszélyt, ha az MP3 kulcsszót is megadjuk – a McAfee szerint 40 százalékkal ugrik meg annak valószínűsége, hogy – többnyire letölthető MP3-nak álcázott – malware-rel fertőzött webhelyen kötünk ki végül.

Ingyen zene
A Dirpy egyszerűen, igaz, alacsony minőségű MP3-akkal láthatja el a fizetni nem tudó (vagy akaró) zenerajongót. Csak meg kell neki adni a Youtube klip URL-ét, beállítani a minőséget és a tageket/file-nevet, majd pár másodperc múlva ott is van merevlemezünkön a komplett dal (igény szerint akár videóformában is).

De nem csak a zenerajongóknak kell vigyázniuk az Interneten. Számos olyan site-ot is felfedeztek az IT-biztonsággal foglalkozó cég szakemberei, melyek ingyenesen letölthető sportjátékokat, filmeket és televíziós műsorokat ígérnek a hiszékeny embereknek, miközben ártalmas tartalmat hordoz kódjuk. Az összes, nem hitelesített forrásból származó tartalmat szolgáltató site 12 százalékán leltek malware-re, illetve 7 százalékukat sikerült összefüggésbe hozni a cyberbűnözői körökkel.

„A site-ok gyakran nagyon professzionális külsővel bírnak, és olyan húzásokkal próbálják meg magukhoz édesgetni a felhasználókat, mint a próbaidőszak. Ha az internetező rábólint, hozzáférést szereznek számítógépéhez, amit aztán számos bűnözési tevékenységhez felhasználhatnak – pénzmosástól kezdve a jelszavak és azonosítók ellopásáig. Ezenfelül felmérik (fingerprinting) a távolról irányíthatóvá vált számítógépet – olyan információkat begyűjtve, mint a telepített szoftverek verziói, dátumok, futó process-ek stb. -, és ezeket az adatokat aztán más szervezeteknek továbbadhatják, ami természetesen a felhasználóra nézve negatív következményekkel jár.” – olvasható a dokumentumban.

Kézenfekvő a kockázat csökkentésének módszere: tartózkodjunk a free keresőszó használatától, tanácsolja a McAfee. Emellett javaslatuk szerint ne kattintsunk semmilyen linkre vagy bannerre, ami általunk nem ismert oldalon található, tartsuk mindig frissen biztonsági szoftvereinket, és használjunk olyan webkeresés-ellenőrző plugineket, mint amilyen például a McAfee Site Advisorja. Ezek egyfajta védelmi réteget húznak a böngészőbe, és figyelmeztethetnek, ha ártalmas site-ra navigálunk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés