Connect with us

technokrata

Másolhatóvá váltak a Blu-ray lemezek

Dotkom

Másolhatóvá váltak a Blu-ray lemezek

Eljött a Kánaán?

Beismerte az Intel a High-bandwith Digital Content Protection (HDCP) mesterkulcsának nyilvánossá válását. Ismeretes, hogy a HDCP hivatott védeni a kéklézeres lemezeket az illegális másolásoktól – hasonlóan a DVD-knél alkalmazott Content Scrambling Systemhez (CSS). A titkosításban használt kulcs segítségével szakértő kezek számára relatíve könnyen feloldhatóvá válhat a lemez másolásvédelme; ha ez a folyamat automatizálódik, azaz készül egy, a DeCSS-hez hasonló szoftver, akkor ebből össznépi másolás kerekedhet ki.

Mit keres itt az Intel?
A chipgyártó gigász áll a Digital Content Protection LLC vállalat mögött, melyhez a mesterkulcs tartozik.

Az Intel szóvivője sietett leszögezni, hogy az eset bekövetkezte nem jelent csapást a Blu-ray médiapiacra. Azzal igyekezett nyugtatni a tartalomtulajdonosokat, hogy nem valószínű a mesterkulcsra alapuló „anti-másolásvédelem” megjelenése a közeljövőben, mivel az eljárás drága és időigényes, ám ne legyenek kétségeink: a warezpiacot mozgató scene csoportok le fognak csapni a lehetőségre.

Mindazonáltal a történtek nemcsak presztízsveszteséget jelentenek az Intelnek, hanem anyagilag is érinthetik a vállalatot. A chipgyártó gigász ugyanis jelentős licencbevételtől eshet el, ha a tartalomtulajdonosok úgy gondolják, értelmetlen a másolásvédelem használata, annak feltörhetősége miatt. Mert ne legyenek illúzióink: a DRM megoldást nem ingyen kínálja a vállalat a filmkiadóknak; annak használatáért komoly összegeket kell kicsengetniük a jogtulajdonosoknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák