Connect with us

Másolhatóvá váltak a Blu-ray lemezek

Dotkom

Másolhatóvá váltak a Blu-ray lemezek

Eljött a Kánaán?

Beismerte az Intel a High-bandwith Digital Content Protection (HDCP) mesterkulcsának nyilvánossá válását. Ismeretes, hogy a HDCP hivatott védeni a kéklézeres lemezeket az illegális másolásoktól – hasonlóan a DVD-knél alkalmazott Content Scrambling Systemhez (CSS). A titkosításban használt kulcs segítségével szakértő kezek számára relatíve könnyen feloldhatóvá válhat a lemez másolásvédelme; ha ez a folyamat automatizálódik, azaz készül egy, a DeCSS-hez hasonló szoftver, akkor ebből össznépi másolás kerekedhet ki.

Mit keres itt az Intel?
A chipgyártó gigász áll a Digital Content Protection LLC vállalat mögött, melyhez a mesterkulcs tartozik.

Az Intel szóvivője sietett leszögezni, hogy az eset bekövetkezte nem jelent csapást a Blu-ray médiapiacra. Azzal igyekezett nyugtatni a tartalomtulajdonosokat, hogy nem valószínű a mesterkulcsra alapuló „anti-másolásvédelem” megjelenése a közeljövőben, mivel az eljárás drága és időigényes, ám ne legyenek kétségeink: a warezpiacot mozgató scene csoportok le fognak csapni a lehetőségre.

Mindazonáltal a történtek nemcsak presztízsveszteséget jelentenek az Intelnek, hanem anyagilag is érinthetik a vállalatot. A chipgyártó gigász ugyanis jelentős licencbevételtől eshet el, ha a tartalomtulajdonosok úgy gondolják, értelmetlen a másolásvédelem használata, annak feltörhetősége miatt. Mert ne legyenek illúzióink: a DRM megoldást nem ingyen kínálja a vállalat a filmkiadóknak; annak használatáért komoly összegeket kell kicsengetniük a jogtulajdonosoknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom