Connect with us

Hirdetés

technokrata

Útmutató a vírusok működéséhez – (nem csak) hackereknek!

Dotkom

Útmutató a vírusok működéséhez – (nem csak) hackereknek!

Magyarul is megjelent a legátfogóbb mű, melyet eddig a számítógépes vírusokról írtak.

A virusvedelem muveszeteA könyv egyik legérdekesebb tulajdonsága szerzője, a magyar származású Szőr Péter. A szakember Balatonfüreden született, majd a Veszprémi Egyetemen vált informatikussá. Az 1990-es évek elején még az OTP is az ő, Pasteur névre keresztelt vírusirtóját használta, de Szőr Péter nemzetközi szinten szeretett volna a vírusirtással foglalkozni. 1996-ban Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez került, ahol a kártevők megismerésén és szoftverfejlesztésen dolgozott. Emellett a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher’s Organization) szervezetben olyan szakemberekkel működött együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky. 1999-ben átment a Symantechez, ahol egészen a közelmúltig tevékenykedett vezető mérnökként, az antivírus szoftverekkel kapcsolatban 38 szabadalom fűződik a nevéhez.

A most kiadásra került könyv eredetileg az Addison Wesley kiadónál jelent meg 2005-ben, The Art of Computer Virus Research and Defense címen. A szakterület bibliájának számító művet először cseh, majd kínai és lengyel nyelvre fordították le, míg végül hazaért, és a tegnapi napon a Károly körúti Alexandra könyvesház kávézójában a magyar közönségnek is bemutatkozott.

A vírusvédelem művészete két részben, tizenhat fejezetben tárgyalja a támadók és a védekezők lehetséges stratégiáit. Bevezet „az élet játékaiba”, megmutatja a rosszindulatú programok elemzésének módszereit, és foglalkozik a kártékony kódok környezetével. Részletesen elemzi a fertőzési és az önvédelmi stratégiákat, megismertet a kódevolúciós eljárásokkal és a vírusgenerálás eszközeivel. Ezután bemutatja a védekezési módszereket, a férgek blokkolásának eszközeit, végül a hálózati szintű védekezés lehetőségeit. Mindezt olyan alapossággal, hogy az olvasónak módja van mikroszkóp alá venni az egyes kártevők kódrészleteit is.

A vírusvédelem művészetének kiadását Magyarországon az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. támogatta. „Szerettük volna, ha a szerző anyanyelvén is megjelenhet ez a könyv, ami páratlan összefoglaló munkának számít a víruskutatás szakterületén” – emeli ki Csiszér Béla, a Sicontact ügyvezetője. A vírusvédelem művészetét magyar nyelven a SZAK Kiadó adta ki, a könyv 9900 forintos áron került a boltokba, de kedvezményes áron megvásárolható a kiadó honlapján is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés