Connect with us

technokrata

A biztonság „sötét” oldala

Dotkom

A biztonság „sötét” oldala

Hogyan őrizhetjük meg valódi anonimitásunkat a neten, és milyen belső visszaélések elleni megoldásokat alkalmaz egy hazai bank – Informatikai Biztonság Napja 2010.

Szeptember 28-29-én immáron hatodszorra jelentkezik a két naposra bővült „Informatikai Biztonság Napja” (ITBN), amely a hazai informatikai biztonságban érintett szereplőket fogja össze. Az ITBN 2010 helyszínéül a már tavalyi évben is bevált Cinema City Aréna szolgál, a szervezők közel 1200 IT szakember érkezését várják. Az idei rendezvény – a nemzetközi és hazai biztonsági gyártói trendnek megfelelően – az adat- és információvédelem informatikai eszközeire, lehetőségeire fókuszál.

Az idén debütáló hacking szekcióban a hallgatóság megismerheti a biztonság “sötét” oldalát, találkozhat azokkal a veszélyekkel, technológiai megoldásokkal, amelyek az értékes cégvagyont vagy személyes adatokat fenyegetik. Itt szó lesz a mostanság divatos közösségi oldalak biztonságáról a szolgáltatói és az üzemeltetői szemszögből is, hogy mit érnek a behatolás tesztek, hogy milyen esetekben nyomoznak a szakértők az informatikai bűnözők után.

Az ITBN többi szekciója tematikus összeállításban két napon keresztül párban párhuzamosan zajlik majd ahol a védekezés valós lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a zömében közép- és nagyvállalati körből érkezett szakemberek. Szó lesz a hálózatok, elsősorban a drótnélküli hálózatok védelméről valamint a virtuális környezetek és a felhőrendszerek biztonságáról és téma lesz vállalati rendszerek biztonságos távoli elérése is. A biztonsági szabványok és előírások hazai terjedése sok kihívást jelent a szervezetek munkatársainak. Ezért részükre egy megfelelőséggel és compliance-szel foglalkozó szekciót is terveztek a szervezők, ahol a kártyaadatokat kezelő szervezetekre vonatkozó PCI-ról is esik szó, a naplóadatok elemzése és egy másik érdekes téma: a mérhető, valósidejű, szoftverrel támogatott minőségbiztosítás mellett.

Az adatszivárgások megakadályozásával foglalkozó szekciókban felmerülnek a vállalati körökben is egyre divatosabb okostelefonok és más hordozható adattárolók valódi védelmének lehetséges megoldásai valamint a biztonságos adattárolás kérdései. Külön szekció szól majd az azonosítás, titkosítás témájáról, ahol egyedülálló magyar fejlesztések, tanácsadók is bemutatkoznak és a vállalatok munkatársainak informatikai jogosultságait kezelő újdonságok is terítékre kerülnek az online banki biztonság mellett. Szintén foglalkozik az ITBN a web 2 új biztonsági kihívásaival és az azokra adott válaszokkal valamint az adatbázisok és az egyedi alkalmazások védelmével.

Egy teljes külön szekcióban pedig csak az adatvédelmi, adatszivárgási kérdésekre adott különböző gyártói válaszokat lehet majd meghallgatni első kézből a nemzetközi gyártóktól. Minden szekciót egy interaktív, a szállítókat és megrendelőket megszólaltató kerekasztal beszélgetés is követ, ahol lehetőség nyílik az konkrét kérdések, problémák tisztázására is.

ITBN 2010 logo

Idén az ITBN szervezői szakmai zsűrit kértek fel érdekes tartalmú, független előadás pályázatok elbírálására. A nyertes előadásokból négyet hallgathat meg a közönség olyan válogatott témákban, mint hogy hogyan őrizhetjük meg valódi anonimitásunkat a neten, milyen belső visszaélések elleni megoldásokat alkalmaz egy hazai bank, hogy a kéretlen levelek napi sokmilliós tömegével miképpen szállhatnak szembe a matematikai algoritmusok vagy, hogy az elterjedt web-es támadásokat a szervezetek milyen erre a problémára kihegyezett tűzfalak segítségével akadályozhatják meg.

Az 50 előadás mellett a nagy kiállítótérben 40 szállító mutatja be biztonsági fejlesztéseit, miközben különtermekben a két nap során folyamatosan élő, interaktív biztonsági megoldások bemutatóit tekinthetik meg az érdeklődők. A konferencián idén rekord számú 80 brand képviselteti magát, amely jól mutatja a biztonsági terület fejlettségét és hazai kínálatának sokszínűségét.

A második nap is kiemelt fontosságú nemzetközi kerekasztallal indul majd, mert az ITBN meghívására a konferenciára érkezik Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos valamint Jóri András magyar adatvédelmi biztos, akikkel az adatok védelmének nemzetközi és hazai gyakorlatáról, az adatvédelmi törvény és a biztonsági incidensek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos erőfeszítések jövőjéről zajlik majd beszélgetés. A kerekasztalhoz csatlakozik Craig Balding is, a Cloud Security Alliance alapítója, akitől a felhőrendszerek és az így nyújtott szolgáltatások biztonságáról és a információvédelem új útjairól kaphatunk válaszokat.

A 2010-es konferencia számos újdonsággal szolgál, közéjük tartozik az ITBN Biztonsági Díj 2010 meghirdetése, amelyet a széles érdeklődési és szakmai kört lefedő, válogatott tagokból álló szakmai zsűri bevonásával, három kategóriában hirdetnek meg. Az idei Informatikai Biztonság Napja egyik fő témája, hívószava a magyar tehetségek és innovációk felkarolása lesz, ezért az esemény egyik díszvendége és az ITBN innovációs díj átadója a világhírű magyar innovátor, Rubik Ernő lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle