Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem is az atomcsapás a legrosszabb?

Dotkom

Nem is az atomcsapás a legrosszabb?

„Inkább egy cunami, mint a cyberháború.”

Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) vezetője tette nemrég a fenti nyilatkozatot. Az ENSZ távközlési részlegénél 1999 óta dolgozó, így e téren tapasztaltnak nevezhető szakember a mostanában esedékes választásra a cyberbiztonság témájával kampányol. Londoni beszédében a nemzetek közötti megállapodás szükségességét hangsúlyozta, azt is kiemelve, hogy szeretne még az idei év során tető alá hozni egy megállapodást. Ennek azonban meglehetősen kevés esélye van, elsősorban az iparilag fejlett nemzetek ellenállása miatt.

Sárosak az izraeliek is
Amint arról másfél éve írtunk, a zsidó állam kihasználja az Internet jelentette médiaelőnyöket háborús tevékenysége elfogadásához. Az IDF (Israel Defense Forces) olyan videókat tett közzé a Youtube-on, melyben a Hamasz állásai ellen irányuló támadásokat örökítették meg. Az izraeli védelmi erők szóvivője elismerte, hogy a platformot (és vele együtt a Twittert is) saját céljaikra használják fel. Igaz, nem jobbak a kínaiak sem.

„Az álmom, amit már idén Davos-ban is említettem, egy cyber-békeszerződés létrehozása. Néhányan azt gondolják, vétek lenne. Azok, akik biztonságban érzik magukat, nem akarnak másokkal beszélni a témáról. Én viszont azt mondom, hogy nem létezik online szuperhatalom.” – közölte ars poeticáját Touré – „El kell kerülnünk, hogy kirobbanjon egy cyberháború. Az észt és grúz esetek után mindenkinek rá kellene jönnie, mennyire törékennyé vált a világ. Egy cyberháború rosszabb lenne, mint egy cunami – mindenképpen el kell kerülnünk.”

Természetesen nem nézik tétlenül a kialakuló helyzetet a gazdaságilag fejlett országok. Az USA már 2007-ben kongatta a vészharangot, a kínai veszedelemre hivatkozva; pár hónappal ezelőtt pedig bejelentették, hogy felgyorsítják a „cyberharcosok” képzését. Emellett 2009-ben megalapították a US Cyber Command szervezetet, mely feladatául kapta az ország digitális offenzív képességeinek fejlesztését, különös tekintettel más államok elektronikus infrastruktúrájának megsemmisítésére. Ahogy egyre jobban át- és átszövi mindennapjainkat az online világ, úgy válnak sebezhetővé az olyan kritikus infrastrukturális létesítmények is, mint a víztározók, erőművek, közlekedésirányító rendszerek – ha ezen a téren az amerikaiak hatékonyan csapást tudnak mérni egy rivális országra, akkor jó eséllyel okozhatnak hatalmas káoszt a megtámadott államban. Anélkül, hogy akár csak egyetlen bombázót is küldenének az ellenséges légtérbe.

hamadoun toure, ITUVisszatérve Touré beszédéhez: a szakember nem kívánt országokat megnevezni az egyes államok felkészültségét firtató kérdésre. Arra viszont rámutatott, hogy a cybertér határtalan, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az online bűnözők bárhonnan támadást indíthatnak.

„Új világrend van kialakulóban.” – nyilatkozta a Maliból származó diplomata – „Amikor azt látjuk, hogy a Google és Kína egymással harcol – nem Kína és az Egyesült Államok, hanem egy vállalat és egy ország -, az új világrend létrejöttét jelenti. Valami teljesen új történik körülöttünk, de mit kezdjünk vele?”

Touré a fentiek miatt szeretné megvalósítani idealista elképzelését. Kezdetnek egy általános szabályzatot fogadtatna el az országokkal, ami a cyberbűnözés elleni lépéseket és eszközöket foglalná össze. Az ITU vezetője szerint az országok felelőssége lenne megvédeni állampolgáraikat, de nem úgy, hogy elérhetetlenné teszi számukra a Világhálót. Emellett tiltaná terrorszervezetek és bűnözők támogatását, valamint megkövetelné az aláíró országoktól, hogy ne kezdeményezzenek támadást a cybertérben.

Arról könnyen elképzelést alkothatunk, mekkora fába vágta fejszéjét Touré, ha belegondolunk, milyen hatalmas különbségek vannak az eltérő kultúrájú országok jogi berendezkedésében, törvényeiben. Még maga a bűnözés, mint fogalom, meghatározása is államonként, régiónkként eltérő lehet. „A pornográfia az egyik országban bűnnek számít, máshol viszont hozzátartozik a szabad életvitelhez.” – említett egy példát a diplomata.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés