Connect with us

technokrata

Nemtetszik gomb a Facebookon – újabb fertőzési hullám

Dotkom

Nemtetszik gomb a Facebookon – újabb fertőzési hullám

A „dislike” telepítésével veszélynek tesszük ki magunkat.

Miért nincsen a Facebookon dislike gomb? Hiszen a like gyakorlatilag mindennapjaink részévé vált (a hazai webes szlengben is már gyakran lájkolnak egy-egy érdekes ötletet – még ha Kazinczy forog is a sírjában), a weben ezzel fejezhetjük ki tetszésünket, és oszthatjuk is ezt meg rögtön ismerőseinkkel. Szinte kizárt, hogy a közösségi portál üzemeltetőinek ne jutott volna eszébe a „nem tetszik” gomb, ám valamilyen ötlettől vezérelve mégis elvetették bevezetését.

Nem úgy az online támadók. Külső fejlesztésként ugyanis nemrég terjedni kezdett egy olyan alkalmazás, ami dislike (nem tetszik) gomb kezelői felületre telepítésének ígéretével növeli ismertségét. Elsőként a Sophos fedezte fel, hogy egy ügyes webes támadást takar az álca. Az automatikusan kiküldött üzenetek arra biztatják a felhasználókat, hogy telepítsék az alkalmazást, illetve töltsék ki a hozzá csatolt felmérést. Ezzel azonban szabad utat engednek a gyanútlan internetező profiljához, még akkor is, ha azt a biztonsági beállítások révén jól elrejtette idegenek előtt. Emellett pedig az alkalmazás telespammeli az áldozatul esett ismerőseit is.

Facebook dislike gomb install

A folyamat végén a felhasználó átirányításra kerül a FaceMod, a dislike gomb alkotójának firefoxos pluginjéhez. Legalábbis úgy tűnik – a Sophos szerint ugyanis a scam nem rendelkezik közvetlen kapcsolattal a FaceModhoz. Ezért a finnek azt tanácsolják, hogy ha valaki ki akarja próbálni ezt a böngésző bővítményt, akkor az közvetlenül a Firefox Add-ons weboldaláról szerezze be, ne adjon lehetőséget egy ismeretlen alkalmazás számára ahhoz, hogy hozzáférjen a Facebook profilhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp