Connect with us

Hirdetés

technokrata

SMS-ben terjedő trójai

Dotkom

SMS-ben terjedő trójai

Android telefonokat fenyeget.

Az orosz Kaspersky Lab számolt be elsőként arról a rövid szöveges üzenetben terjedő digitális kártevőről, ami az első ilyen trójai a Google mobil környezetbe szánt operációs rendszerén. Amint arról mi is hírt adtunk a nyár elején, az elképzelés már egy ideje ismert volt, egyáltalán nem meglepő tehát, hogy végül valaki valós támadási formába öntötte azt.

Fertőzés
Habár a Kaspersky először nem árulta el, hogyan jut a trójai az áldozat telefonjáig, később kiderült, hogy webböngészés során kínálja fel magát letöltésre a kártevő. Továbbra is él tehát a PC-s kor egyik alapvető tanácsa: óvakodjunk az ismeretlen, bizonytalan forrásból származó programoktól!

Visszatérve a Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a névre keresztelt malware-hez: az oroszok szerint már jó néhány telefont megfertőzött. Erre úgy volt képes, hogy médialejátszónak álcázva lopakodott be a mobil készülékekre: a standard .APK file-nak látszó 13 KB-os állomány elsősorban pénzt igyekszik szerezni szerencsétlen áldozataitól, alkotója számára. Teszi ezt emelt díjas üzenetek küldözgetésével, melyet egyébként a felhasználó tudta nélkül visz véghez. Az első számla megtekintéséig…

Miért pont az Android? Az IDC becslése szerint az okostelefonok gyártói között a Google platformja lesz hamarosan a leggyorsabban fogyó operációs rendszer, így a legtöbb, számítógépes képességekkel felruházott új telefon nemsokára Android alapokon nyugszik majd. Azaz egy erre írt malware a felhasználók lehető legszélesebb körét tudja majd elérni.

Top5_Android_mobil_2010-H1.jpg

Nem is ez volt az első olyan ártó szándékú próbálkozás, ami szintén érintette az Androidot használókat. Az általunk is ismertetett Vodafone fiaskó során olyan HTC Magic telefonok jutottak a vevők birtokába, melyek már a vásárlás pillanatában fertőzöttek voltak, és a Mariposa botnethez tartoztak. Ez a támadás ugyanakkor nem kifejezetten a Google platformját vette célba; az első ilyen kísérlet a fent említett trójaihoz köthető.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés