Connect with us

Nyerhet a Videoton a gyenge forinton

Dotkom

Nyerhet a Videoton a gyenge forinton

Tizenkét százalékkal növelte az idén a Videoton-csoport időarányos bevételét, javítva ezzel a cég hozzáadott értékét. A forint-euró árfolyam változása a vállalat szerint a második félévtől hathat kedvezően az eredményességre.

Tavaly 85 milliárd volt az árbevételA Videoton-csoport 2009-es nem konszolidált árbevétele 85 milliárd forint volt, amelynek 75 százaléka közvetlenül vagy közvetetten exportból származik. A vállalatcsoportnál az átlagos anyaghányad 58 százalék, cégenként változóan 50 és 78 százalék között mozog, a felhasznált anyagok nagyobbrészt (75-80 százalékban) importból származnak.
 

Az idén a Videoton-csoport időarányos árbevétele 12 százalékkal haladta meg az előző évit, ami organikus növekedést jelent – mondta lapunknak Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója. Az import aránya és az anyaghányad viszont nem tér el számottevően a korábbi évekétől, tehát a hozzáadott érték nőtt, némileg csökkenő élőmunka-ráfordítás mellett. A növekedés az előrejelzések szerint az év végéig kitart. A csökkenő élőmunkateher azzal magyarázható, hogy a Videoton is létszámleépítésre kényszerült, 2008. végi bejelentése szerint a VT Autóelektronika Kft. 400 főtől vált meg. Ami a gyenge forintot illeti, a vezérigazgató szerint az első félév előző évhez viszonyított eredményeit a jelenlegi forintárfolyam negatívan befolyásolja, mivel 2009 első felében gyengébb volt a forint, mint az idén. A tavalyi második félévhez viszonyítva az exportálók számára már kedvezőbb a várható árfolyam, ennek már lehet pozitív hatása az eredményességre. A jelenlegi forintgyengülés jelentősen eltér a 2009-es év elejeitől. Leginkább abban, hogy rendezettebb pénzpiaci környezetben történt. Ezért azok a cégek, amelyek kellően stabilak és felkészültek, hosszú távú devizafedezeti ügyleteket képesek kötni, így a mostani, viszonylag kedvező árfolyamok mellett le tudták fedezni – tipikusan eladni – két-három évre előre az euróbevételeiket. Sinkó szerint az export erősítéséhez az ország és a kormányzat kedvező lehetőséget kapott, az EU és különösen a régió versenyképessége javult.

Erre alapozva a vezérigazgató szerint a kormányzat megfontolt, kiegyensúlyozott és kiszámítható gazdaságpolitikával, négy százalék alatti költségvetési hiánnyal és az említett kereteken belüli gazdaságélénkítéssel hozzájárulhat a kivitel növeléséhez, illetve a munkahelyteremtéshez. Ezen túlmenően szükség lesz a kormányzat részéről a magyar versenyképességet regionális költségszinten javító adó- és szabályozórendszer kialakítására, illetve vállalkozásbarát, következetes, kiszámítható, kevesebb adminisztrációval járó hatósági viselkedésre. Nem utolsósorban pedig a jelenlegi szintnél nem gyengébb, stabil forint-euró árfolyamra és az inflációt nem meghaladó minimálbér-emelésre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom