Connect with us

technokrata

Minden harmadik keresés fertőzött weboldalra mutat

Dotkom

Minden harmadik keresés fertőzött weboldalra mutat

A Symantec nyilvánosságra hozta legfrissebb felmérését, amelyben a keresőoptimalizálás vírusveszélyeit vizsgálta. A felmérésből kiderül, hogy minden harmadik keresőszó károkozót tartalmazó fertőzött weboldalra mutat, óriási kockázatnak kitéve ezzel a személyes adatainkat.

A kutatás során 2010 februárja és májusa között, három hónapon keresztül figyelték meg a 300 leggyakrabban használt keresőszót és elemezték a top 30 ezer találatot. A témák igen széles skálán mozogtak, kezdve a sporteseményektől a dalszövegeken át egészen a kék hírekig.

A három hónap alatt többször előfordult olyan nap, amikor a top 300 kifejezésből 250 olyan oldalakra mutatott, amelyek több mint tíz százaléka fertőzött weboldalra irányított. A “tropical dreams sweepstakes” és a “red hot laugh riot” kifejezések esetében például száz találatból 99 valamilyen vírussal fertőzött weboldalra mutatott.

A keresőoptimalizálás során felmerülő veszélyeztetettségek kivédésére a Symantec egy ingyen letölthető megoldással reagált: a Norton Safe Web Lite azonosítja a kockázatos weboldalakat, még mielőtt a felhasználó rákattinthatna a keresési eredmények között. A telepítés után a program mind az Internet Explorert (6.0 vagy magasabb verzió), mind a Firefoxot (3.0 vagy magasabb verzió) támogatja.

A veszélyt jelentő linkek azonosítása rendkívül fontos, hiszen a Norton Safe Web által azonosított weboldalak közel 60 százaléka olyan veszélyeket tartalmazott, amelyek anélkül fertőzik meg az asztali számítógépeket, hogy letöltenénk vagy telepítenénk az adott fájlt.

“Legyünk nagyon óvatosak, különösen ha valamilyen éppen aktuális téma után kutatunk az interneten. A kiberbűnözők ugyanis soha nem riadnak vissza. Mindig újabb és újabb lehetőségeket keresnek és bizony végzetes következményekkel járhat, ha egyszer megszerezték a személyes adatainkat” – figyelmeztet Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp