Connect with us

technokrata

Hogyan kerülhetjük el a Facebook-vírust?

Dotkom

Hogyan kerülhetjük el a Facebook-vírust?

Az ESET aranyszabályai a közösségi oldalakon keresztül terjedő támadások elkerülésére

Az újabb Facebook botrányokat követően az ESET szakértői ismét felhívták a figyelmet azokra az aranyszabályokra, melyek betartásával elkerülhetjük a közösségi oldalról érkező támadásokat.

1. Tájékozódj!
Ha szeretnéd használni a Facebook és más közösségi portálok oldalait, kövesd a híreket. A Facebookon nem csak veszélyekkel találkozhatsz, hanem a biztonsági programok gyártóival is, akik folyamatosan tájékoztatnak az esetleges átverésekről. Ha ellátogatsz a facebook.com/biztonsag oldalra, és hozzáadod azt a kedvenceidhez, értesítést kapsz az új veszélyekről.

2. Használd az adatvédelmi beállításokat!
Csak a valóban megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlaphoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat. A Facebook oldalán külön beállítható, hogy egyes felületek (aktuális állapot, üzenőfal, személyes információk, képek) csak a megfelelő személyeknek jelenjenek meg. Ehhez listákra kell szervezned az ismerőseidet. Listákat a Profilom menüpont alatt az ismerősök kezelésére kattintva, az összes ismerős (all connections) menüpontnál hozhatsz létre. A létrehozott listákat senki más nem láthatja rajtad kívül. Innentől kezdve, ha megosztasz valamit, megteheted, hogy csak a barátaidat értesíted. Alkalmanként a Facebook megváltoztathatja a biztonsági beállításokat, ezért ezeket jóváhagyás előtt mindig ellenőrizni kell. Ha pedig egy megbízhatónak hitt barátról kiderül, hogy mégsem az, azonnal el kell távolítani a barátok listájáról.

3. Kerüld a továbbított linkek megnyitását!
Ismert szabály, hogy gyanús mellékletet – még ha az egy baráttól érkezik is – sosem szabad megnyitni. Ugyanez a gyakorlat javasolt a Facebook oldalán keresztül kapott levelekre is, ugyanis az üzenet a barát nevében akár egy bűnözőtől is származhat.

4. Ne fogadd el ismeretlenek jelölését!
Lelkiismeret-furdalás nélkül vissza kell utasítani azokat a meghívókat, melyek küldője ismeretlen, és semmilyen esetben sem szabad engedélyezni a teljes adatlaphoz való hozzáférést. Mindig észben kell tartani, hogy kivel mit osztasz meg.

5. Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol!
Amikor egy csoporthoz csatlakozol, a csoport tagjai ismerősöd ismerőseivé lépnek elő. Így személyes adataid rengeteg ember számára válhatnak egy csapásra elérhetővé. És vajon megbízhatsz a csoport üzemeltetőiben? Mert ők bármikor megváltoztathatják a csoport nevét, így hirtelen egy olyan kezdeményezés rajongójává válhatsz, amit nem szerettél volna kitenni az ablakba.

6. Ami egyszer fenn van, örökre megmarad.
Nem szabad feltételezni, hogy egy fénykép vagy a teljes közösségi adatlap törlésével minden adatot el lehet távolítani. Még ha a közösségi oldalról el is tűnik, az egyszer feltett képeket és adatokat időközben bárki letölthette. Ezért végig kell gondolni, hogy mit szeretnél évek múlva is viszontlátni.

7. Légy résen az alkalmazások telepítésénél!
Számos harmadik fél által kínált alkalmazás származhat bűnözőktől, és esik bele a kéretlen reklám kategóriába. Biztos, hogy nem akarod a személyes adataidat megosztani ilyen ismeretlen készítőkkel. Éppen ezért nem kell telepíteni minden alkalmazást elsőként, még akkor sem, ha azt egy barát javasolja. Inkább keress rá az alkalmazás nevére a Google-ben, és nézd meg, hogy mások mit írnak róla.

8. Gondolkozz, mielőtt klikkelsz!
Mielőtt benyomod a Tetszik vagy Like gombot, gondolkozz! Elterjedt ugyanis egy olyan vírus (clickjacking worm), amely a like gomb megnyomását követően minden barátodnak kéretlen levelet küld a nevedben. Ha el akarod távolítani ezt a férget, törölnöd kell a fertőzött levelet az oldaladról, az üzenőfaladról, majd ellenőrizned kell az alkalmazások beállításainál a gyanús programokat. Pontosan ezért kizárólag olyan gépről “lájkolj”, amin frissített, megbízható vírusirtó szoftver fut. A Facebook profilodba inkább ne jelentkezz be nyilvános számítógépekről.

Mivel a jövőben várhatóan még sűrűbbé válnak a közösségi oldalak ellen irányuló támadások, fontos ismerni ezeket az aranyszabályokat, melyek betartásával elkerülhetjük az ilyen típusú támadásokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom