Connect with us

Utolérjük valamikor Hollandiát?

Dotkom

Utolérjük valamikor Hollandiát?

Magyarország több tekintetben is le van maradva az Európai Unió tagjaihoz képest, többek között utolsó előtti helyen áll a foglalkoztatási ráta alapján felállított rangsorban is. Mi állhat emögött? Hogyan lehetne ezen változtatni?

2010. július 16-án került megrendezésre a Tudástőke konferenciasorozat harmadik rendezvénye, melynek a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont. „A lifelong learning és a foglalkoztathatóság – a munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés érdekében indított programok tapasztalatai” címmel megrendezett konferencia nyitóelőadásában a szervező Lifelong Learning Magyarország Alapítvány szakmai igazgatója, Szalai Piroska ismertette a munkahelyteremtő és munkahelymegtartó támogatások ismertségi és elégedettségi felmérésének eredményeit.

Az e-benchmark.hu által lebonyolított kutatásból kiderül, hogy általában a legegyszerűbb, munkahelymegtartó kiírásokra pályáznak leginkább, képzésre alig-alig, holott bizonyított, hogy a foglalkoztatási ráta nagyon szoros kapcsolatban áll a lifelong learning aktivitási rátával. Eszerint nagyon fontosak a képzések, mind az otthoni, saját szorgalomból történő tanulás, mind pedig a munkaadó által szervezett és támogatott vállalati képzés, melyre gyakran megterhelő időkeretet és pénzt biztosítania a vállalatoknak.

Magyarországnak lenne mit tanulnia másoktól. A foglalkoztatási ráta szerint felállított rangsorban az élen Hollandia, Dánia, Svédország és Németország jár. A ráta növelése EU által felállított cél is egyben, mely bizonyítottan a képzések fejlesztésével valósítható meg, hiszen e nélkül rohamosan csökkennek a munkavállaló vagy leendő alkalmazott kompetenciái.

Nagy eltérés mutatkozik regionális tekintetben a munkanélküliek arányát figyelve. A legelmaradottabb terület az északi, illetve keleti országrész, mégis itt pályáztak a legkevesebben országos szinten. Össztársadalmi cél, hogy ezeken a területeken is javuljon a foglalkoztatás, akár önerőből, akár az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és Országos Foglalkoztatási Közalapítvány segítségével.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom