Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több cyberharcos kell!

Dotkom

Több cyberharcos kell!

Az Egyesült Államokban összesen ha ezren felelnek meg a feltételeknek…

„Ahogy telik az idő, egyre kevesebb ember áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kellően támogatni tudjuk nemzeti biztonsági céljainkat.” – nyilatkozta a veterán cyberbiztonsági szakértő, James Gosler. A férfi korábban a CIA-nél, az NSA-nál (az USA nemzetbiztonsági hivatala) és az energiaügyi minisztériumnál dolgozott. Megállapítása azért furcsa, mert a 90-es években még úgy tűnt, hogy özönleni fognak a cyberkatonák az államok seregébe – az olyan filmek, mint az Angelina Jollie főszereplésével forgatott Adatrablók (Hackers), azt sugallták, a jövő hadseregének derékhadát adják majd az ilyen éles eszű (és deviáns) fiatalok.

hackers - Angelina Jollie.jpg

Az eltelt egy-másfél évtized alatt azonban kiderült, hogy ennél sokkal összetettebb a helyzet. Ami a filmen egyszerűnek tűnik, az a való életben igen komplikált. Gosler szerint a feladat elvégzéséhez szükséges képesség elképesztően ritka az országban. A több mint 300 millió lakossal bíró Egyesült Államokban mindössze alig 1000 ember felel meg a kihívásnak, becsülte meg a szakértő a lehetséges cyber-regruták számát. Ezt az adatot egyébként Alan Paller, a SANS Intézet igazgatója is megerősítette: „Felkutatod ezeket az embereket, de mindenki más is ugyanezt az ezer embert akarja magának, az NSA-tól a CIA-ig, a DHS-től a Boeingig. Hatalmas a zűrzavar.”

Ha az USA-ban ilyen gyatra a helyzet, akkor a világ más területein is hiány van cyberkatonákból? Úgy tűnik, igen, legalábbis a kínai információk ezt támasztják alá. Peller szerint ott is „vadásznak” a hozzáértő fiatalokra: „Az egyik kínai srácot korábban egy japán számítógépbe való behatolás vádjával kapták el. De ahelyett, hogy megbüntették volna, extra képzésben részesült. Pár hónappal később pedig már mi csíptük nyakon, amikor betört a Pentagon rendszerébe.”

Hacktivity
Hazánk is foglalkozik a témával, itthon évi rendszerességgel kerül megrendezésre a Hacktivity konferencia. A hazai érdeklődés – az ország méreteihez képest – relatíve nagy, több százan vesznek részt a rendezvényen. Természetesen a magyar fiatalok, már csak alacsony számukból adódóan sem jelentenek akkora fenyegetést a világra – nem véletlen, hogy minden amerikai sirám ellenére az USA hackereit tartják a legveszélyesebbnek.

Nem lehet elég korán kezdeni?
Létező veszély tehát Amerika számára a külföldről érkező cyberfenyegetés, nem véletlen, hogy olyan akciókkal próbálják meg felkelteni a fiatalok figyelmét a szakma iránt, mint a Cyber Challenge. A katonaság által pénzelt program során középiskolás diákokat keresnek fel, hogy általuk fokozhassák az USA cybervédelmét. Versenyt rendeznek számukra, a legjobbakat pedig figyelemmel kísérik a különböző kormányzati szervek (további részletek).

A tavalyi győztes, az akkor 17 éves Michael Coppola például azzal vívta ki magának a győztes címet, hogy „csalt”. A hackerversenyen ugyanis a pontokat tároló számítógépet vette célba, amin egy webes alkalmazás sebezhetősége révén szabadon garázdálkodhatott. A connecticuti tinédzser így extra pontokat írt fel magának, és ezzel meg is nyerte a versenyt. Természetesen nem zárták ki a versenyből; a most 18 éves, állást kereső Coppolának bizonyára nem kell sokáig kutatnia egy érdekes ajánlat után…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés