Connect with us

technokrata

Távolról törli a Google a telefonokat

Dotkom

Távolról törli a Google a telefonokat

Veszélyesnek minősített alkalmazásokat törölt le androidos mobiltelefonokról az amerikai óriásvállalat.

Pár napja furcsa eseménynek lehettek tanúi az Android operációs rendszert futtató mobiltelefonok tulajdonosai: a Google távolról, felhasználói beavatkozást nem igénylő módon letörölt két alkalmazást. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vállalat a Remote Application Removal Feature-t használta – ez teszi lehetővé számára, hogy biztonsági okokból Android Marketen keresztül telepített alkalmazásokat távolítson el a mobilkészülékekről.  

RootStrap screens.jpg

Az appok elképzelést bizonyító (proof-of-concept) programok voltak: abból a célból születtek, hogy teszteljék olyan alkalmazások terjesztését, melyekkel később át lehet venni az ellenőrzést a Google-féle okostelefonok felett, nyilatkozta Jon Oberheide. A férfi felelős egyébként a két alkalmazás írásáért és terjesztéséért is. RootStrap névre hallgató szoftvere mindössze egy szöveget (a közismert „Hello World” kifejezést) kiíró kódot futtatott, miközben a másik program ugyanezt tette, de a „Twilight Saga: Eclipse” (Alkonyat: Napfogyatkozás) című vámpíros filmből ígért videorészletet.

AndroidWipeScreenshots.jpgAz alkotó elárulta, hogy nagyjából 50-en töltötték le a RootStrap alkalmazást, a Twilight app pedig 350-nél is több alkalommal jutott hasonló sorsra (igaz, néhányan később uninstallálták). Ezzel Oberheide bizonyítottnak látta, hogy létre lehet hozni és el lehet terjeszteni olyan alkalmazást az Android Marketen keresztül, mellyel később – a PC-knél már ismert rootkit módszerrel – távolról át lehet venni az ellenőrzést egy mobiltelefon felett.

„Az alkalmazások nem ártó szándékkal lettek létrehozva, és nem fértek hozzá semmilyen magántermészetű adathoz vagy rendszererőforráshoz (kivéve az Internetet).” – nyilatkozta Rich Cannings, az Android biztonsági csoportjának vezetője egy blogbejegyzésben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő