Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit tehetünk a túlfeszültség és az áramkimaradás ellen?

Dotkom

Mit tehetünk a túlfeszültség és az áramkimaradás ellen?

Nem védtelenek elektronikus eszközeink, ha becsap a villám.

Noha a válság hatására csökkent az ipar energiaigénye, és az európai elektromos hálózat némileg nagyobb tartalékkal üzemel, a 2008-at megelőző nagyobb áramkimaradások rossz óment jelentenek a válság után újrainduló európai gazdaságnak, így Magyarországnak is. Az 56 millió embert érintő, 2003-ban Olaszországban bekövetkezett áramszünet 2006-ig a legnagyobbnak számított Európában, ám ekkor novemberben egy teherhajó miatt tervezetten lekapcsolt távvezeték kiesése 70 éve nem látott áramkimaradást okozott több országban is. Az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek csak tovább rontják az energiaellátó rendszerek rendelkezésre állását. Az energiaellátó rendszerek üzembiztonságának növeléséhez azonban nemcsak pénzre van szükség, hanem sok időre is. Amíg ezek az állapotok nem javulnak, addig a felhasználóknak kell megvédeniük magukat a villamos elosztórendszerekben bekövetkező váratlan események következményeitől.

Az energiaellátás hirtelen megszakadása, illetve a villamoshálózat kiesései nemcsak a hardvereszközök leállásait okozhatják a legváratlanabb pillanatban, de adatvesztéshez, és extrém esetekben meghibásodásokhoz is vezethetnek. Az áramszünetek bekövetkezését többnyire nem tudjuk megakadályozni, de azok káros következményeitől meg tudjuk védeni berendezéseinket.

Hardversérülések ellen – túlfeszültség-védelem
Ha a hardversérüléstől jobban tartunk, akkor mindössze egy túlfeszültség-védelmi eszközre van szükségünk. Egy közeli villámcsapás esetén a vezetékekben feszültségtüskék keletkezhetnek, amelyek a kábeleken keresztül károkat okozhatnak az elektronikai eszközökben. Egy konnektorba dugható túlfeszültség-védelmi eszköz viszont levezeti a feszültségugrások energiáját, így engedve biztonságos feszültségszintet elektromos gépeink bemenetére. Abban pedig biztosak lehetünk: a védelmi eszköz (például az APC SurgeArrest) ára csak töredéke annak a javítási költségnek, amelyet a feszültségtüskék okozta károk jelenthetnek a lakás elektromos hálózatán.

Adatvédelem – szünetmentes tápegység
Ha a hardver mellett a számítógépeken tárolt adatok védelme is fontos, akkor a megoldás egy szünetmentes áramforrás (UPS). Egy UPS (például az APC Back-UPS RS sorozata) a biztonság magasabb szintjét nyújtja: amellett, hogy véd a túlfeszültségtől, azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépek, monitorok, nyomtatók és más eszközök rövid áramszünetek esetén is tovább működhessenek. Ezáltal egy UPS segítségével elkerülhető, hogy egy hirtelen áramszünet megszakítsa a munkát vagy megakadályozza egy megnyitott állomány (vagy épp egy játék rekordjának) elmentését. Egy UPS percekig, de adott modellek közel egy óráig is képesek fenntartani az áramellátást – ez az idő biztosan elegendő arra, hogy elmenthessünk mindent, amin éppen dolgozunk. Az APC UPS berendezésekhez járó szoftver pedig lehetővé teszi a rendszer automatikus és biztonságos leállítását hosszabb áramkimaradások esetén. Ez akkor különösen hasznos, ha egy áramszünet idején épp senki sincs otthon, és a számítógépet valamilyen okból bekapcsolva hagyták.

Hogyan válasszunk túlfeszültség-védőt vagy UPS-t? APC tanácsok
1.) Válasszon feszültségtüskék elleni védelmi eszközt – figyeljen arra, hogy a túlfeszültségvédők csak földelt aljzatba csatlakoztatva működnek megfelelően.
2.) Olyan túlfeszültség-védelmi eszközt válasszon, amely elektromos berendezéseit minden csatlakozási felületen védi, beleértve az erősáramú, a telefon valamint a koaxiális és adatátviteli kábel csatlakozásokat.
3.) Kösse szünetmentes áramforrásra (UPS) azokat a berendezéseit, amelyeknek áramkimaradás esetén is működniük kell.
4.) Az UPS kiválasztásánál vegye figyelembe az elérhető áthidalási időt. Ha hosszabb rendelkezésre-állású védelemre szüksége, akkor az USP mellé vegyen kiegészítő akkumulátorokat.
5.) Biztonsági okból olyan eszközt érdemes választani, amelynek élettartam-garanciája van a csatlakoztatott berendezések esetleges károsodása ellen.
6.) Keresse a tanúsítványokat! Olyan márkajelzésű termékeket keressen, amelyek TÜV, UL, cUL, CSA, illetve egyéb fontos tanúsítványokkal rendelkeznek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés