Connect with us

technokrata

A letölthető mobilszoftverek jelentős része átveszi a hatalmat a készülék fölött

Dotkom

A letölthető mobilszoftverek jelentős része átveszi a hatalmat a készülék fölött

A kínálat átböngészésével kiderült, hogy az Androidra írt alkalmazások 20 százaléka kockázatot rejt magában.

A Smobile Systems nemrég átfogó elemzést végzett a Google fejlesztette mobil operációs rendszerre írt mobilalkalmazásokat illetően. Az Android piactér 48 ezres kínálatának átböngészésével kiderült, hogy a vizsgált programok 20 százaléka ártalmas lehet. Minden ötödik app lehetővé teszi külső szoftver számára, hogy a telefonon tárolt érzékeny vagy bizalmas információhoz férjen hozzá. Jóval kevesebb, de még mindig említésre méltó számú (több tucatnyi) olyan fejlesztést is felfedeztek, amik spyware-ekkel egyező módon fértek hozzá adatokhoz.

Android_Market.jpg

Néhány a vizsgált alkalmazások közül még hívásokat is tudott indítani illetve szöveges üzeneteket küldeni – természetesen a kommunikációs készülék tulajdonosának tudta és beavatkozása nélkül. Az androidos programok öt százaléka bármilyen számra át tudta irányítani a hívásokat, két százalékuk pedig lehetővé tette egy app számára, hogy rejtett SMS üzeneteket küldjön prémium telefonszámokra. Bizonyára nem kell részletezzük, mit jelenthet ez, a felhasználó pénztárcájára nézve.

Dan Hoffman, a Smobile Systems igazgatója arra hívta fel az okostelefonokat vásárlók figyelmét, hogy legyenek résen. Pusztán azért, mert ismert helyről (Android marketből vagy Apple App Store-ból) származik egy alkalmazás, még nem kell száz százalékban megbízni benne. Hoffman szerint érdemes az alkalmazás készítőjét ellenőrizni, és csak akkor használni a programot, ha megbízható fejlesztőről van szó. Természetesen minden szentnek maga felé hajlik a keze: a Smobile Systems mobiltelefonokra készített antispyware alkalmazások értékesítéséből él; azonban a szakértő tanácsát megfogadni nem kerül semmibe.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp