Connect with us

technokrata

A letölthető mobilszoftverek jelentős része átveszi a hatalmat a készülék fölött

Dotkom

A letölthető mobilszoftverek jelentős része átveszi a hatalmat a készülék fölött

A kínálat átböngészésével kiderült, hogy az Androidra írt alkalmazások 20 százaléka kockázatot rejt magában.

A Smobile Systems nemrég átfogó elemzést végzett a Google fejlesztette mobil operációs rendszerre írt mobilalkalmazásokat illetően. Az Android piactér 48 ezres kínálatának átböngészésével kiderült, hogy a vizsgált programok 20 százaléka ártalmas lehet. Minden ötödik app lehetővé teszi külső szoftver számára, hogy a telefonon tárolt érzékeny vagy bizalmas információhoz férjen hozzá. Jóval kevesebb, de még mindig említésre méltó számú (több tucatnyi) olyan fejlesztést is felfedeztek, amik spyware-ekkel egyező módon fértek hozzá adatokhoz.

Android_Market.jpg

Néhány a vizsgált alkalmazások közül még hívásokat is tudott indítani illetve szöveges üzeneteket küldeni – természetesen a kommunikációs készülék tulajdonosának tudta és beavatkozása nélkül. Az androidos programok öt százaléka bármilyen számra át tudta irányítani a hívásokat, két százalékuk pedig lehetővé tette egy app számára, hogy rejtett SMS üzeneteket küldjön prémium telefonszámokra. Bizonyára nem kell részletezzük, mit jelenthet ez, a felhasználó pénztárcájára nézve.

Dan Hoffman, a Smobile Systems igazgatója arra hívta fel az okostelefonokat vásárlók figyelmét, hogy legyenek résen. Pusztán azért, mert ismert helyről (Android marketből vagy Apple App Store-ból) származik egy alkalmazás, még nem kell száz százalékban megbízni benne. Hoffman szerint érdemes az alkalmazás készítőjét ellenőrizni, és csak akkor használni a programot, ha megbízható fejlesztőről van szó. Természetesen minden szentnek maga felé hajlik a keze: a Smobile Systems mobiltelefonokra készített antispyware alkalmazások értékesítéséből él; azonban a szakértő tanácsát megfogadni nem kerül semmibe.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő