Connect with us

technokrata

Kevés magyar cég szervezi ki az informatikát

Dotkom

Kevés magyar cég szervezi ki az informatikát

Miközben egyre jellemzőbb, hogy a könyvelést a vállalatok külső cégekre bízzák, ugyanez nem mondható el az informatikai tevékenységről.

Európában 30 százalék fölött van az informatikai infrastruktúra kiszervezésének aránya, ami egy felmérés szerint 3-4 éven belül akár 60 százalék is lehet, míg Magyarországon ma még a vállalatok és az intézmények mindössze 11 százaléka szervezi ki informatikai erőforrásait – mondta Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketingigazgatója. Ez az itthoni “birtoklási vágyon” túl az ismeretek hiányával is magyarázható, de közrejátszhat a külső szolgáltatások iránti bizalmatlanság, valamint a félelem, hogy a kihelyezés miatt a cégen belüli it-részleg ereje csökken, a büdzséje és a létszáma zsugorodik. A bizonytalanság, a kontroll elvesztésétől való félelem miatt sem szívesen szervezik ki az it-tevékenységet a cégek, és tartanak attól is, hogy a várt költségcsökkenés nem valósul meg. Ezzel szemben az ilyen tevékenységet végző cégek – így az Invitel is – azt állítják, hogy a külső szolgáltatás igenis költségkímélőbb, ráadásul ügyfeleiknél a cégen belüli it-szakemberek végre a szűken vett információtechnológiára koncentrálhatnak, és nem kell mással foglalkozniuk. A leginkább gazdaságos és egyben kiegyenlített költségű a vállalatok számára az informatikai kihelyezés: bérelt hardver, bérelt szoftver kihelyezett környezetben.

Azok a vállalkozások egyébként, amelyek a következő két évben mégis kihelyeznek valamilyen it-szolgáltatást többnyire adatközponti tevékenységet és munkaállomások üzemeltetését bízzák majd külső szereplőkre – derül ki egy felmérésből. Az Invitelnek a csaknem egymillió lakosságin túl körülbelül 60 ezer üzleti ügyfele van, s mintegy 300 a hosting szolgáltatást igénybe vevő partnerek száma. A cég milliárdos bevételre tesz szert ebből a tevékenységből.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle