Connect with us

technokrata

Oda az Apple sebezhetetlenségi mítosza

Dotkom

Oda az Apple sebezhetetlenségi mítosza

Szép csendben extra vírusvédelmet kapott Steve Jobs istenített operációs rendszere.

 

Pinhead-B / HellRTS
Az Iphoto képkezelő alkalmazást támadó trójai lehetővé teszi a távoli támadó számára a Mac számítógépek feletti ellenőrzést átvételét. Azonosságlopásra, kémkedésre és spamküldésre használhatják alkotói. További információk itt.

A nemrég kibocsátott Mac OS X 10.6.4-es frissítése magába foglalta az XProtect.plist file-t is, amely immár tartalmazza a HellRTS – avagy Pinhead-B – nevű trójai felismerését lehetővé tevő szignatúrákat. Ez még önmagában nem lenne meglepő, hiszen a kártevő áprilisi megjelenésekor a Mac-es világban viszonylag nagy visszhangot kapott, így érthető, hogy az Apple igyekszik fellépni ellene. Hasonló trend Windows-alapokon már évek óta létezik, a Windows Defender képében.

Ugyanakkor régóta érv az operációs rendszer használata mellett annak nagyobb biztonsága. Ennek mértékéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint Jobs OS-e eleve biztonságosabbra van tervezve, mint például a Windows 7, mások a PC-k körében viszonylag csekélynek mondható elterjedtségével magyarázzák, miért létezik kevesebb malware erre a platformra.

Amit viszont érdemes megvizsgálni, az az, hogy az Apple hogyan bővítette a Mac OS X védelmét. Az Iphoto alkalmazást célzó trójai ellehetetlenítése ugyanis nem kapott beharangozást, mondhatni, szép csendben, „fű alatt” került bevezetésre. Graham Cluely, a Sophos vezető tanácsadója szerint vannak még olyan digitális kártevők az Interneten, amik hasonló komolyságú veszélyt jelentenek a Mac OS X felhasználókra, de a HellRTS kapta a legnagyobb visszhangot. A frissítést felfedező IT-biztonsági cég szakértője szerint nagyon úgy tűnik, hogy az Apple tisztában van a helyzet komolyságával, de nem akarja lerombolni a Mac-ek biztonságosságának mítoszát.

„Jó látni, hogy az Apple bevezet egyfajta anti-malware védelmet, de azért ez nem biztosít olyan védettséget, mint egy szoftveres antivírus védelem.” – nyilatkozta Cluely.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő