Connect with us

Biztonságos mobiltelefonozás gyerekeknek

Dotkom

Biztonságos mobiltelefonozás gyerekeknek

A hazai mobilszolgáltatók sikeresek a gyerekek biztonságos mobiltelefon-használatának biztosításában.

A vezető európai mobilszolgáltatók 2007 februárjában Brüsszelben írták alá azt Európai Keretmegállapodást, amely négy kiemelt cselekvési területet határoz meg a gyermekek biztonságos mobilhasználatának biztosítására:
– A szolgáltatók ellenőrzik a felnőtteknek szóló tartalmakhoz való hozzáférést
– Figyelemfelkeltő kampányokat, oktatóanyagokat készítenek szülőknek és gyerekeknek a biztonságos mobilhasználatról
– A szolgáltatók kidolgozzák a mobiltelefonokon elérhető kereskedelmi tartalmak osztályozási rendszerét
– Támogatják a mobilhálózatokon megjelenő illegális tartalmak kiszorítását

gyerekek mobiltelefonnal.jpg

A három hazai mobilszolgáltató 2008. január 31-én írta alá azt az önszabályozási kódexet, amelyben a fenti alapelvek betartását, illetve ezekkel kapcsolatban vállalt kötelezettségeiket fogalmazták meg. Neelie Kroes digitális gazdaságért és kultúráért felelős EU-biztos közelmúltban tartott értékelésében elismerőleg szólt a mobilszolgáltatók munkájáról. Külön kiemelte, hogy Magyarországon a gyermekközönséget célzó marketing etikai kódexén dolgoznak, amely a keretmegállapodás célkitűzésein túlmutató kezdeményezés.

„A mobiltelefon-használat és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások köre robbanásszerűen növekedett az elmúlt években. Ebből a fejlődésből a gyerekek sem maradhatnak ki, az azonban a felnőttek felelőssége, hogy a személyiségfejlődésükre ártalmas tartalmak ne juthassanak el hozzájuk ezen az úton sem. Példaértékű a mobilszolgáltató tagvállalataink összefogása és aktivitása ezen a téren” – mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

Mindhárom magyar mobilszolgáltató bevezette azokat a gyerekzár alkalmazásokat, amelyek blokkolják a felnőtteknek szóló tartalmat a gyerekek mobiltelefonjain. Kiadványokat, online tájékoztatókat készítettek, amelyek a szülőknek mutatják be, milyen lehetőségeik vannak a gyermekeik mobilhasználatának ellenőrzésében. A szolgáltatók gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetekkel működnek együtt, hogy szélesebb körben ismertté tegyék ezeket a lehetőségeket. A Magyar Tartalomipari Szövetség tagjaként illetve együttműködő partnereként a három cég támogatja annak a telefonvonalnak a működtetését, amelyen gyermekek elleni szexuális zaklatásokat lehet jelenteni.

Kapcsolódó cikkeink
A gyerekek jelentős része retteg az Interneten
Ingyenes Norton Online Family a családok biztonságáért

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom