Connect with us

technokrata

Viszlát, Windows XP!

Dotkom

Viszlát, Windows XP!

Október 22-e után nem lesz mód az operációs rendszer legális beszerzésére.

asus_eee_pc_windows_xp.jpgIsmeretes, hogy Redmond már közel két éve (egészen pontosan 2008. június 30-a óta) nem árul Windows XP-t. Legalábbis asztali számítógépekhez és a laptopok javához. A netbookok sikere azonban arra késztette az óriásvállalatot, hogy engedményt tegyen ebben a szegmensben: a pici, hordozható masinákhoz – a Windows Vista túlzott energiafogyasztása és alacsony elfogadottsága miatti kényszerből – továbbra is megvásárolhatóvá tette a forgalmazók számára a Windows XP-t.

Azonban egyre közeledik október 22-e – a Microsoft ekkor szünteti be teljesen az OEM-ek számára az operációs rendszer legális megvásárlásának lehetőségét. Ezt követően többé nem lehet Windows XP-t telepíteni a kis masinákra. Ez egyébként nem is olyan nagy áldozat már, hiszen napjaink netbookjainak java ugyanis Windows 7-tel kerül a boltok polcaira. Az NPD piackutató adatai szerint az Egyesült Államokban eladott masinák 81 százaléka W7-tel telepített formában kerülnek a vásárlókhoz.

Ugyanakkor néhány forgalmazó még ragaszkodik a Windows XP-hez, annak alacsonyabb licencköltsége miatt. Ez érthető is, hiszen míg a régebbi OS-ért 15 dollárt kell fizetni, addig a W7 legális telepítése csak 50 dolláros licencdíj lerovása után tehető meg. Ez a pluszköltség többnyire a gyártók zsebéből veszi ki a pénzt, akik profitrátájuk terhére nem építik bele teljesen a nagyobb licencdíjat netbookjaik árába, az éles verseny miatt.

És ha már Windows XP: többször is írtunk róla, hogy az operációs rendszer második javítócsomagjának terméktámogatása hamarosan lejár. Érdemes a naptárba vésni, hogy a következő patch Tuesday, azaz július 13-a az utolsó alkalom, hogy frissítést kaphatnak az operációs rendszer SP2-vel felvértezett változatát használók. Ezt követően javasolt az upgrade SP3-ra, vagy méginkább a Windows 7-re.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák