Connect with us

technokrata

Viszlát, Windows XP!

Dotkom

Viszlát, Windows XP!

Október 22-e után nem lesz mód az operációs rendszer legális beszerzésére.

asus_eee_pc_windows_xp.jpgIsmeretes, hogy Redmond már közel két éve (egészen pontosan 2008. június 30-a óta) nem árul Windows XP-t. Legalábbis asztali számítógépekhez és a laptopok javához. A netbookok sikere azonban arra késztette az óriásvállalatot, hogy engedményt tegyen ebben a szegmensben: a pici, hordozható masinákhoz – a Windows Vista túlzott energiafogyasztása és alacsony elfogadottsága miatti kényszerből – továbbra is megvásárolhatóvá tette a forgalmazók számára a Windows XP-t.

Azonban egyre közeledik október 22-e – a Microsoft ekkor szünteti be teljesen az OEM-ek számára az operációs rendszer legális megvásárlásának lehetőségét. Ezt követően többé nem lehet Windows XP-t telepíteni a kis masinákra. Ez egyébként nem is olyan nagy áldozat már, hiszen napjaink netbookjainak java ugyanis Windows 7-tel kerül a boltok polcaira. Az NPD piackutató adatai szerint az Egyesült Államokban eladott masinák 81 százaléka W7-tel telepített formában kerülnek a vásárlókhoz.

Ugyanakkor néhány forgalmazó még ragaszkodik a Windows XP-hez, annak alacsonyabb licencköltsége miatt. Ez érthető is, hiszen míg a régebbi OS-ért 15 dollárt kell fizetni, addig a W7 legális telepítése csak 50 dolláros licencdíj lerovása után tehető meg. Ez a pluszköltség többnyire a gyártók zsebéből veszi ki a pénzt, akik profitrátájuk terhére nem építik bele teljesen a nagyobb licencdíjat netbookjaik árába, az éles verseny miatt.

És ha már Windows XP: többször is írtunk róla, hogy az operációs rendszer második javítócsomagjának terméktámogatása hamarosan lejár. Érdemes a naptárba vésni, hogy a következő patch Tuesday, azaz július 13-a az utolsó alkalom, hogy frissítést kaphatnak az operációs rendszer SP2-vel felvértezett változatát használók. Ezt követően javasolt az upgrade SP3-ra, vagy méginkább a Windows 7-re.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő