Connect with us

technokrata

A foci kinyírja az Internetet(?)

Dotkom

A foci kinyírja az Internetet(?)

A világ legnagyobb túlterheléses támadását intézik majd a Világháló ellen az internetező szurkolók.

Minden nagyobb, az egész Földön nyomon követett esemény előtt szárnyra kapnak olyan jóslatok, amik az Internet lehalását vetítik előre. A nagy terhelést nem fogja bírni a hálózat – az általános jövendölés hol arra figyelmeztet, hogy a gerinc adatforgalma lesz túlterhelt, hol arra, hogy a kisebb alhálózatokban áll meg az élet (vagy legalábbis lassul le drámaian). Esetleg mindkettőre.

Nigel Hawthorn, Blue Coat.jpgEzúttal Nigel Hawthorn jósolta meg a világ legnagyobb DoS (Denial of Service) támadását: „A tűzfal mögött fog felbukkanni, nem kívülről jövő csapás lesz. Isten hozta a Labdarúgó Világbajnokságot.” – nyilatkozta Hawthorn. Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze, és mi mást is mondhatna a Blue Coat képviselője. A vállalat hálózati termékekkel és megoldásokkal foglalkozik, többek között adatforgalom-optimalizálással; így Hawthorn intése szkeptikusok számára vehető egyszerű piacszerzési kísérletnek is.

Akármi is az igazság, a Blue Coat figyelmet fordított a perceken belül kezdődő sporteseményre. „Vállalati rendszergazdák segítségével kutatást végeztünk. Kíváncsiak voltunk, vajon javasolják-e a felhasználók számára a világbajnokság online követését. Nagy többségük nemmel válaszolt.” – summázta Hawthorn az eredményt. Mindeközben a megkérdezettek közel 70 százaléka úgy vélte, hogy a tanács ellenére a monitorok előtt ülők mégiscsak megpróbálják az internetes adások követését. A szakember becslése szerint annyian fogják munkaidőben nézni az élő videofolyamokat (várhatóan sok esetben az intranetek tulajdonosainak határozott tiltása ellenére), hogy az túl fogja terhelni az adott alhálózatot.

Nem meglepő módon Hawthorn megoldást is javasolt, a stream-splitting technológia alkalmazását, mely nélkül egy százfős focirajongói tábor egymaga akár 150 MB/s-os adatátviteli sebesség igényt is generálhat. Képzeljük el ezt egy közepes méretű szervezet esetén, annak WAN csatlakozásán. De, amint már említettük, minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezért a szakember azt sem rejtette véka alá, hogy ilyen megoldást a Blue Coat tud szállítani.

Mindazonáltal a videofolyam-osztási technika létező opció. Alkalmazásával elérhető, hogy egy stream kérelem egyszerre több célpont számára kerüljön elküldésre, ugyanabban az időben. Ezzel kiiktatható a többszörös, ugyanarra az adatrészletre irányuló kérelmek soros kiszolgálása, azaz például egy meccs megnézése (ideális esetben) mindössze akkora adatforgalmat generál egy Internet-csatlakozás esetében, mintha azt csak egyetlen számítógépről néznék az adott alhálózaton.

Saját szuper megoldásuk ellenére Hawthorn biztos abban, hogy a világbajnokság miatt számos hálózat le fog halni, az Internet érezhető mennyiségű része fog elhullani. „Ha ez mégsem következne be, megeszem a pólómat.” – fogadta meg magabiztosan a brit szakember.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő