Connect with us

technokrata

Hanyagul kezelik a vállalatok a szoftvervagyonukat

Dotkom

Hanyagul kezelik a vállalatok a szoftvervagyonukat

Manapság a legtöbb cég működésképtelenné válna a számítógépein megtalálható szoftverek nélkül.

Nemcsak az írásbeli kommunikációja, hanem a könyvelése, értékesítési részlege, műszaki információi és még sok egyéb kulcsfontosságú terület sikere múlik a megfelelő szoftverkörnyezeten. Ennek fényében némileg meglepőnek mondható, hogy a hazai vállalatok aránylag mégis milyen kevés figyelmet fordítanak erre a területre, milyen mostohán kezelik szoftvervagyonukat.

Felméréseink szerint egy átlagos magyar középvállalat körülbelül 2000-2500 alkalmazást használ, amelyek mögött nagyságrendileg 35-40 ezer különféle futtatható állomány található. Az évek során megkötött szoftverlicencek száma eléri a több százat, és ennél is nagyobb a szoftverekkel kapcsolatos számlatételek mennyisége. A stratégiailag fontos termékek gyártóinak száma általában 15-20, vagyis az elvárások szerint legalább ennyi szoftvergyártó licencelési lehetőségeit és korlátait kellene naprakészen ismernie egy átlagos it-vezetőnek – jelentette ki Telek Eszter, a szoftvervagyon-gazdálkodással foglalkozó IPR Insights vezető tanácsadója. Véleménye szerint a szoftverkörnyezet pontos ismeretének kulcsfontosságúnak kellene lennie a vállalatok életében.

Azok a cégek, amelyek nem megfelelő módon gazdálkodnak szoftvereikkel, hátrányba kerülhetnek versenytársaikhoz képest: ha olyan licencekkel is rendelkeznek, amelyekben biztosított szoftvereket nem, vagy nem teljes körűen használják, akkor fölöslegesen fizetnek magasabb díjat, míg fordított esetben jogsértést valósíthatnak meg, hiszen a szerződés rendelkezéseit, illetve a szerzői jogi szabályokat sértik meg – mondta Telek.

A jagszabályok és a felhasználói szerződések szerint a vállalat által használt szoftverek darabszáma minden pillanatban maximum annyi lehet, mint amennyit a jogtulajdonosok a licencekben engedélyeznek. A gyakorlatban sok cégnek már a látszólag egyszerű szoftver-nyilvántartási feladat is komoly kihívásokat jelent a szoftverek nagy száma és a változási sebessége miatt. A munkaállomások és a szerverek állandóan változó konfigurációja, a dolgozók folyamatos telepítési igénye, a munkatársak vállalaton belüli mozgása gyakran szinte követhetetlenné teszi a szoftverhasználatot. A nem megfelelő nyilvántartó rendszerek miatt az informatikai vezetés nem tud pontos adatokkal szolgálni a felhasznált szoftverek mennyiségével kapcsolatban, éppen ezért nem tud pontos mennyiségű licencszerződéseket kötni.

A törvényi és licencelési megfelelésen túl a vállalat alapvető gazdasági érdeke, hogy költséghatékonyan intézze a szoftvergazdálkodását. A KPMG 2008-as felmérése szerint a szoftvergazdálkodást bevezető cégek már az első évben akár 15 százalékkal csökkenthetik szoftvervásárlási és -üzemeltetési költségeiket és optimalizálhatják technológiáik felhasználását. Ehhez elsősorban pontos információ szükséges a vállalat által használt szoftverekről és a megvásárolt licencekről. Sok esetben számos szoftverre nincs is szükség a dolgozók tényleges napi munkájához, csak azért találhatók meg a gépeken, mert a kollégáknak is fent van. Fontos tehát, hogy a telepített szoftverek felmérésén túl az it-menedzsment győződjön meg minden egyes szoftvertermék használatának szükségességéről és jogszerűségéről – mondta el Dzsinich Gergely, a Microsoft Magyarország szellemi tulajdonvédelmi igazgatója. Az igazgató elmondása szerint mértékadó felmérések azt mutatják, hogy csak minden kétszázadik hazai társaság vezet a törvényi előírásoknak megfelelő nyilvántartást a szoftverekről. Manapság ennek már nem kéne gondot okoznia egy cég életében, hiszen hosszas egyeztetések után 2006-ban létrejött egy nemzetközi szabvány, amely egységes formában tartalmazza a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenységgel szembeni követelményeket. A szabvány magyar változatának (MSZ ISO/IEC 19770-1:2008) alkalmazása lehetővé teszi a magyar vállalatok számára, hogy mind a szervezeten belül, mind azon kívül (hatóságoknak, szoftvergyártóknak) bizonyítsák a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység szabványos végrehajtását – jelentette ki Dzsinich.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő