Connect with us

34 biztonsági rés a Windows-ban, Office-ban!

Dotkom

34 biztonsági rés a Windows-ban, Office-ban!

Ismét rengeteg hibától szabadíthatjuk meg microsoftos szoftvereinket.

A Microsoft közzétette, hogy a jövőhét kedden kibocsátani tervezett patch-csomag ezúttal 34(!) sebezhetőséget iktat ki, 10 javítás révén. Ezek közül három minősül kritikusnak – kettő Windows-os és egy internet exploreres frissítést a lehető leghamarabb érdemes telepíteni. A további update-eket fontosnak sorolta be a Redmondi óriásvállalat.

Fontos megjegyezni, hogy a Windows 2000 és a Windows XP SP2 felhasználók számára alig több mint egy hónap maradt, amikor teljes körű biztonsági támogatást kapnak szoftvereikhez. Az operációs rendszerek általános supportját ezután beszünteti a Microsoft, vagyis a július 13-a után felfedezett biztonsági résekhez már nem készít javítást. Érdemes lehet tehát elgondolkodni a Windows újabbra cserélésén.

Ismeretes, hogy 2008 októberétől Redmond már a hivatalos megjelenés előtt megosztja az IT-szakemberekkel a hibákhoz készített javítások részleteit, így a projektben részt vevő rendszergazdák hamarabb tudnak reagálni. Emellett szintén azóta létezik az úgynevezett exploitability index – ez egy olyan mérőszám, amely segít fontossági sorrendet felállítani a kiadott patch-ek között.

Az update-ek elérhetőségéről részletesen be fogunk számolni.

Microsoft veszélyesség-besorolási lista
Kritikus (critical) – Ezt a minősítést akkor kapja egy sebezhetőség, ha anélkül válik kihasználhatóvá (például egy internetes féreg által), hogy ahhoz szükség lenne felhasználói beavatkozásra. Azaz a monitor előtt ülő bárminemű tevékenysége nélkül is kiszolgáltatottá válhat a számítógép.
Fontos (important) – Hasonló körülmények esetén kapja ezt a besorolást egy szoftverben felfedezett hiba, ami annyival „tud” kevesebbet, hogy nem használható ki automatikusan. Egy ilyen sérülékenység kiaknázásához a támadónak rá kell vennie a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, megnyisson egy weboldalt, futtasson egy csatolmányt vagy állományt.
Mérsékelten fontos (moderate) – A fentiekbe nem beletartozó hiba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom