Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még mindig a válságot nyögheti a Telekom

Dotkom

Még mindig a válságot nyögheti a Telekom

Árbevétel terén a Magyar Telekom menedzsmentje által megfogalmazott éves visszaesésnek megfelelő vagy akár azt meg is haladó csökkenést jósolnak a cég első negyedévére a Napi által megkérdezett elemzők.

Nem is igazán az árbevétel visszaesésének mértéke lehet érdekes a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében, sokkal inkább a cég egyes komponenseinek teljesítménye – mondta a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

A vonalastelefon-előfizetések számának visszaesése már régi történet, a motornak számító mobilüzletág esetében viszont fontos kérdés, hogy az előző negyedévi visszaesés után sikerült-e szinten tartani, netán javítani a bevételeket, ez ugyanis egy kis iránymutatással szolgálhat a jövő tekintetében is.

Az internet- és főleg a mobilinternet-üzletágnál javulást vár Blahó, igaz, viszonylag új szolgáltatásról lévén szó, utóbbi esetében az alacsony bázis miatt volt is hova fejlődni. Kérdés továbbá, hogy az első negyedévben milyen költségekkel járhattak a Telekom kétes macedóniai szerződései ügyében folyó vizsgálatok.

A Telekomot a válság és az éleződő árverseny is érzékenyen érintette, és a menedzsment várakozásai szerint évekbe telhet az eredményszámok érezhető javulásának beindulása – vélik az Erste elemzői. Addig azonban a csökkenő tőkeberuházások (Capex) lehetővé tehetik az osztalékszint változatlanul hagyását.

Az árbevétel visszaesésének mögöttes okai a viszonylag alacsony lakossági fogyasztás és vállalati megrendelések, illetve az első negyedévben relatíve erős forint külföldi leányok eredményét erodáló hatása.

Bár a magyarországi recesszió az első negyedévben még nyomást gyakorolt a távközlési szektor árbevételére, az éves összehasonlítás ezúttal kevéssé alkalmas az idei év egészére vonatkozó következtetések levonására, a recessziós hatások ugyanis csak 2009 második felében érték el igazán a Magyar Telekomot – véli Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Az időszak során rosszul érintették az árbevételt a leányok euróban bonyolódó forgalma miatt a devizapiaci folyamatok is.

Mindent egybevetve Gyurcsik az első negyedévben az árbevétel 8,1 százalékos csökkenésére számít év/év alapon. Ez elsősorban azonban a magas bázisból következik, és kevésbé a negatív trendek felgyorsulását jelzi, így a szakember egyelőre úgy véli, hogy a társaság képes tartani az egész évre vonatkozó saját várakozásait. A Concorde elemzője régiós összehasonlításban a Telekom operatív teljesítményét sokkal egészségesebbnek tartja a lengyel TPSA-énál, és a Telefónica O2-nél is kisebb arányú árbevétel-csökkenésre számít.

A szezonálisan gyenge első negyedév során a menedzsmentnek az árbevétel, illetve a tisztított EBITDA éves 5-7 százalékos csökkenésére vonatkozó várakozásánál nagyobb mértékben csökkenhetett a forgalom, ezt azonban még kompenzálhatják a következő negyedévek – véli Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

Befektetői szempontból mindenesetre megnyugvást hozhatna, ha végre lezárulnának a montenegrói és macedón szerződések körüli vizsgálatok és azok további várható költségei nem függnének Damoklesz kardjaként a cég felett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés