Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább gyorsít a Magyar Telekom

Dotkom

Tovább gyorsít a Magyar Telekom

Várhatóan 2012-2013-ban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek azok a szolgáltatások, amelyek már a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network és azon belül a 4G-nek nevezhető LET) mobilhálózatokon működnek – mondta lapunk érdeklődésére Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom (MT) Nyrt.

elnök-vezérigazgatója (képünkön) a pénteki pilotteszten, amelyet a rendszer szállítójával, az Ericssonnal tartott a távközlési cég. Azt még korainak gondolta megbecsülni, mennyibe kerülhet majd a hálózat kiépítése és üzemeltetése. Ez ugyanis több dologtól, például a használandó frekvenciától is függ.

Az új rendszer több frekvenciatartományban is képes működni, így például a 450 MHz-es sávban is, ami elég nagy lefedettséget hozna viszonylag rövid idő alatt, mert nem kellene annyi bázisállomást üzembe helyezni, mint egy magasabb frekvenciánál – véli Maradi István, az MT műszaki vezérigazgató-helyettese. Egyelőre azonban a hatóság még nem döntött arról, milyen tartományt jelöl ki e célra, s az sem ismert, miként juthatnak hozzá a szolgáltatók – s abban is csak bízni lehet, hogy 2-3 év múlva a végfelhasználói készülékek is elérhetőek lesznek.

Az adatéhség ösztönzi fejlesztésekre a mobiltársaságokat. Két-három év alatt több százszorosára nőtt a mobilhálózatokon továbbított adatmennyiség, s ez a későbbiekben is jelentősen nő, ezért is kell továbblépni például a 4G irányába – állapította meg Mattheisen. Az új technológia előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a kis késleltetési idő, így az online alkalmazások (például az online videonézés) és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet. Chris Houghton, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója szerint a technológia révén új üzleti megoldásokra is lehetőség nyílik. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, és idővel elterjedhetnek például azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD- vagy később 3D-tartalmak azonnal feltölthetőek lesznek valamely videomegosztó oldalra.

Az Ericsson többek között Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban is épít LET-hálózatokat. Az még nem dőlt el, hogy a Magyar Telekomnak is e cég szállítja-e a rendszert – emelte ki Christopher Mattheisen. A mostani pilothálózatot a svéd cég biztosítja.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés